Tyttö vaelluksella vuoren huipulla.
Vaelsin Mt. Marian huipulle Tasmaniassa varvaskengissä.

Miltä kuulostaa kengät jotka istuvat mukavasti kuin sukka? Kengät jotka antavat sinulle vapauden liikkua ja kokea maailman kaikilla aisteillasi? Täydelliset kengät eivät hierrä, aiheuta rakkoja ja tuntuvat todella mukavilta. Samalla ne suojaavat jalkasi teräviltä ja kovilta esineiltä. Vibram FiveFingers varvaskengät eivät ole täydelliset, mutta olen vakuuttunut siitä että ne ovat omaperäiset huippukengät!

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka ovat merkitty *.

Olen useamman vuoden ajan ollut paljasjalkakenkien fani! Inhoan paksut jäykät kengänpohjat ja kapeat kengänkärjet jotka puristavat varpaat yhteen. Massiiviset pehmustetut kantapäät vain vahingoittavat jalkani. Olen etsinyt itselleni kenkiä joilla on ohut ja joustava pohja. Paljasjalkakengissä jaloillani on vapaa olo ja jalka toimii niin kuin luonto on tarkoittanut.

Keho on luotu liikkumaan ja niin ovat myös jalkapohjat ja varpaat! Jalat pitävät sinut maan pinnalla. Jalat tuntevat ympäristön, lähettävät signaaleja aivoihin ja jalkapohjilla on suuri merkitys tasapainoon. Kun jalka pystyy liikkumaan vapaasti, kaikki pienet lihakset ja ligamentit jalassa vahvistuvat. Paljasjalkakengissä tunnen itseäni vapaaksi ja terveeksi!

Ihastuin Vibram FiveFingers varvaskenkiin!

Mielestäni FiveFinger varvaskengät ovat parhaat jalkineet monessa asiassa! Varvaskengissä jokaisella varpaalla on oma tila ja varpaat pääsevät levittymään luonnollisesti ilman kengänkärjen tuomia rajoitteita. Ohut joustava pohja antava jalkapohjalle vapauden liikkua ja joustaa niin kuin se on suunniteltu.

Pehmeät mukavat kengät jotka istuvat kuin sukka on vähentänyt huomattavasti kantapäiden rakot, päkiän rakot ja hiertymät. Ne eivät purista varpaankynsiä ja sinertävät, myöhemmin pudonneet, varpaankynnet ovat jääneet historiaan. Hyvä jalkojen terveys ja toiminta heijastuu koko kehoon pohkeita pitkin polviin, lonkkaan, selkään ja niskaan!

Varvaskenkiä voi käyttää moneen

Juoksen Fivefingers varvaskengissä (myös asfaltilla ja talvella lumessa!). Vaellan, uin, melon ja käytän niitä kun vain kävelen kadulla. Käytän varvaskengät salilla ja parkourissa. Epämukavat kiipeilykengät saivat myös väistyä supermukavien varvaskenkien tieltä kun seinäkiipeilen ja boulderoin. Olen myös tanssinut varvaskengissä!

Varvaskenkinen käytön myötä jaloistani ja pohkeistani on tullut vahvemmat ja juoksutekniikastani on tullut kevyempi, nopeampi ja taloudellisempi.

Varvaskengät vievät vähän tilaa ja ovat kevyet pitää mukana repussa. Tätä hyödynsin kun olin polkupyörä-vaelluksella Tasmaniassa. En voinut viedä pyörää ihan vuoren huipulle asti joten viimeiset tunnit piti kävellä. Kovissa pyöräilykengissä on inhottavaa kävellä, joten otin varvaskengät repusta, sujautin ne jalkaan ja jatkoin matkaa jalkaisin.

Vibram Fivefingers KSO varvaskengät voidaan rullata kasaan koska ne ovat niin pehmeät.
Varvaskengät ovat hyvin pehmeät ja joustavat, jotta jalka voi liikkua luonnollisesti ja vahvistua.

Vibram Fivefingers varvaskengät testissä

Vibram Fivefingers KSO ja KMD EVO varvaskengät
Vasemmalla Vibram FiveFinger KSO ja oikealla KMD EVO. Pidän enemmän KSO:n tarrakiinnityksestä joka on jämäkämpi ja näin kenkä pysyy tukevasti jalassa.

KSO varvaskengät

Minulla on ollut kolme Vibram FiveFingers varvaskenkäparia. Ensimmäiset parini olivat suosittu *KSO-malli. KSO kengillä on 3,5 mm paksu pohja ja hyvin monipuolinen kenkä! Pohja on sileä, mutta siinä on viiltoja jotka tuovat lisää pitoa sekä kuivalla että kostealla. Pito ja alustan tuntemus on minulle tärkeä parkourissa ja seinäkiipeilyssä. Mielestäni KSO varvaskengät ovat parhaat salille mahtavan pohjansa ansiota!

Uidessa KSO kengät suojaavat hyvin jalkoja teräviltä kiviltä ja lasinsiruilta. Pito märillä kivillä ja kallioilla on myös hyvä joten ei tarvitse pelätä liukastumista. 

Vibram Fivefingers KSO varvaskengät  salilla ja ulkona
Muonipuoliset FiveFingers KSO ovat suosikkini!

KSO:n ohuen pohjan takia isommat sorat, kivet ja kävyt saattavat tuntua ikäviltä jalkojen alla. KSO kengillä on myös nolla pito jäällä ja lumessa. Tämän takia hankin toiset parit varvaskenkiä: *KMD EVO, joilla on paksumpi pohja ja aggressiivisempi pohjakuvio.

KMD EVO varvaskengät

*KMD EVO:lla on 11,8 mm paksu pohja joka on tarkoitettu suojaamaan jalkaa kovilta iskuilta esimerkiksi hypätessä. Käytän näitä enimmäkseen ulkona parkouriin sekä juoksuun. Näissä tossuissa olen onnellisena juossut sorateillä, metsäpoluilla ja vaeltanut muutaman tunnin mittaisia päiväreissuja.

Olen myös juossut KMD EVO kengissä talvella lumessa niiden paremman pidon ansiota. Talvella puen jalkaan paksummat merinovilla varvassukat, jotta varpaat pysyvät lämpiminä pakkasella. 

Vibram Fivefingers KMD EVO varvaskengät kallioilla ja merta
Vibram Fivefingers varvaskengillä on erinomainen pito kivikossa! Kuvassa on KMD EVO malli.

Varvaskenkien huonot puolet

Jos en ole käyttänyt varvaskenkiä hetkeen olen huomannut että kehitän hiertymän isovarpaan alle. Tämän ongelma toisin poistuu kun käytän kenkiä useammin ja kesän loppupuolella voin vaivatta juosta lenkin varvaskengissä. En lähtisi umpimetsään varvaskengissä koska vaarana on että loukkaan varpaani risuilla ja oksilla. Polkujuoksuun varvaskengät ovat kuitenkin oikein hyvät!

Olen vakuuttunut Vibram FiveFingersin laadusta! Uskon että FiveFingers ovat laadultaan kestävimmät ja parhaat varvaskengät. Ensimmäisiin KSO varvaskenkäpareihin kulutin reiän isovarpaan kohdalle vajaassa kahdessa vuodessa. Muuten pohjat pysyivät hyvässä kunnossa. Reikä tuli enimmäkseen rankan seinäkiipeilyn takia. Tilasin saman tien toiset parit KSO suosikkikenkiäni tilalle *Vibramin verkkokaupasta. Vibram Fivefingers löytyy myös *Partioaitalta.

Vibram Fivefingers KSO varvaskengät rikkinäinen pohja
Kulutin rakastamiani Vibram Fivefingers KSO loppuun seinäkiipeilemällä. Jos käyttää varvaskengät vain juoksuun ja kävelyyn ne kestävät vuosia!

Voiko varvaskengät pestä?

Varvaskengät rupeavat ennen pitkään haisemaan kuten muutkin kengät. Hyvä asia on että niitä voi pestä pesukoneessa viileässä pesussa! Arvostan suuresti tätä ominaisuutta koska kuljen varvaskengissä kaikkialla. Varsinkin kesällä varpaitten välissä on usein mutaa.

Mistä hankin varvaskengät?

Vibram FiveFingers tekee varvaskenkiä juoksuun, salille, vesiurheiluun mutta myös kävelyyn ja vapaa-aikaan. *Tästä linkistä pääset Vibramin verkkokauppaan, mistä voit tilata varvaskengät, *vedenpitävät ja lämpimät Furoshiki paljasjalkakengät sekä *varvassukkia. Vibram toimittaa myös Suomeen. Jos haluat tilata Suomesta niin valikoima löytyy myös *Partioaitalta. Täältä löytyy myös *Injinji sukat. *Hintaoppaalta voit myös löytää lempiparisi.

Ennen kuin tilaat varvaskengät mittaa jalkasi ja seuraa valmistajan *koko-ohjeita.

Tässä ovat linkit kokeilemani Vibram FiveFingers kenkiin:

Oletko kokeillut varvaskenkiä? Missä käytät varvaskenkiä? Mitkä ovat sinun suosikkitossusi? Kommentoi alla!

Lue tämä artikkeli varvassukista ja siitä kannattako varvasukkia pitää varvaskengissä.

Jos paljasjalkajuoksu kiinnostaa niin lue tämä artikkeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.