ylimenokausi - silloin maastopyörä lepää

Urheilija ei harjoittele samalla tavalla koko vuoden. Jotta kehittyisi ja treeni olisi tehokasta harjoituksia pitää jaksottaa ja vaihdella. Urheilijan vuosi voidaan karkeasti jakaa kolmeen osaan: harjoituskausi, kilpailukausi ja ylimenokausi. Harjoituskausi voidaan vielä jakaa eri osiin, jolloin harjoituksissa keskitytään eri ominaisuuksien kehittämiseen. Ylimeokauteen kannattaa panostaa yhtä lailla kuin harjoituskauteen ja kilpailukauteen!

Ylimenokauden tarkoitus on palautua fyysisesti ja henkisesti. Ylimeokaudella annetaan hermoston levätä. Ylimenokausi on kuin loma, jolloin ladataan akkuja, palaudutaan kilpailukaudesta ja valmistaudutaan tulevaan harjoituskauteen.

Kesälajien urheilijat pitävät ylimenokauden syksyllä kilpailukauden loputtua. Talvilajien urheilijat pitävät ylimenokauden keväällä. Pelkästään urheilijat eivät hyödy ylimenokaudesta. Mielestäni myös kuntoilijat hyötyvät treenistä, joka vaihtelee kauden mukaan. Kuvittele, että teet töitä koko vuoden. Jossain kohtaa rupeaa varmaan tuntumaan siltä, että haluat pitää loman. Eikö niin?

Mitä urheilija tekee ylimenokaudella?

Ylimenokausi näyttää erilaiselta riippuen urheilijasta. Ylimenokausi on jokaiselle yksilöllinen. Myös saman lajin urheilijoilla. Joku kaipaa lepoa ja urheilun unohtamista, toinen enemmän aktiivista “harjoitustaukoa” ja kolmas keskittyy johonkin tiettyyn asiaan, mitä hän haluaa kehittää.

Kun ylimenokausi koittaa voi olla hyvä, että sinulla on suunnitelma miten aiot oman ylimenokauden viettää.

Ylimenokaudella voi keskittyä muuhun kuin urheilemiseen. Ylimenokaudella saat luvan laiskotella. En kannata totaalista liikkumattomuutta ja sohvalle linnoittautumista kuukaudeksi. Keho tarvitsee liikettä toimiakseen kunnolla. Käy kävelemässä. Laita jumppamatto lattialle, missä voit “pyöriä” samalla kun katsot telkkaria. Liike on aktiivista palautumista.

Jos haluat kuitenkin tehdä jotain urheilullista ja laittaa tunteja harjoituspäiväkirjaan, niin harjoittele kevyesti. Tee rauhallisia palauttavia lenkkejä. Ylimenokausi on tilaisuus kokeilla eri lajeja. Käy tanssimassa, frisbeegolfaamassa tai retkeile luonnossa.

Jos haluat kehittää tietyn ominaisuuden, kuten liikkuvuus, tasapaino tai ketteryys, voit ylimenokaudella keskittyä pelkästään tähän. Jos sinulle on tullut vammoja tai ylirasitusta kilpailukauden aikana ylimenokaudella kannattaa keskittyä kuntoutukseen.

Ylimenokauden pituus

Ylimenokauden pituus riippuu urheilijasta. Pituuteen vaikuttaa edellisen kauden kuormitus ja milloin seuraavat tärkeät kilpailut ovat. Ylimenokausi voi kestää parista viikosta pariin kuukauteen. Joillakin se voi olla vieläkin pidempi. Esimerkki huippujuoksijoiden harjoitustauosta löytyy tästä artikkelista (englanniksi).

Minun ylimenokauteni kestää normaalisti noin kuukauden. Vuonna 2019 kilpailukauteni päättyi ennenaikaisesti sairastumisen takia. Jouduin pitämään melkein 4 kuukautta kestävän “ylimenokauden”, jolloin keskityin paranemiseen ja kuntoutukseen.

Kausi 2020 oli poikkeuksellinen koska kansainvälisiä arvokisoja ei järjestetty pyöräsuunnistuksessa. Tämän takia harjoittelin enemmän ja ei niin lajinomaisesti. Varsinainen kilpailukauteni oli hyvin lyhyt. Se kesti kuukauden, jolloin kilpailin jokaisena viikonloppuna 2 – 3 kertaa. Tämän ylimenokauden teemana on ollut palautua kilpailuputkesta sekä itse asettamastani vaellushaasteesta. Ylimenokaudella olen antanut pyörän seisoa tallissa ja olen keskittynyt liikkuvuuteen ja kehonhallintaan.

Ylimenokausi on tulevaan valmistelua

Ylimenokausi on tilaisuus analysoida mennyt vuosi. Missä tuli onnistumisia? Ilmenikö heikkouksia kilpailuissa tai harjoituksissa? Mitä pitäisi kehittää tulevalla kaudella? Tulevan kauden suunnittelu on myös hyvä tehdä ylimenokaudella.

Onnistuneen ylimenokauden jälkeen harjoitusmotivaatio on korkea. Sinulla on selkeä kuva siitä mitä haluat kehittää, miten toteutat sen ja suunnitelma mihin kilpailuihin tähtäät tulevalla kaudella. Mitkä ovat kauden pääkisat, jolloin kunto pitää olla parhaimmillaan.

Ylimenokauden jälkeen on tärkeää, että aloitetaan harjoittelu vaiheittain. Tämä vaikka into treenata olisikin kova. Kun aloitetaan asteittain harjoittelu, niin keholla on aikaa sopeutua uuteen kuormitukseen. Tämä pitäisi olla jokaisen harjoituksen perusta.

Jaa tämä artikkeli kaverille, joka pitäisi levätä yhtä kovaa kuin hän treenaa!

Ylimenokausi on valmistelua harjoituskauteen ja pyöräsuunnistus kilpailuihin.
Kuva: SSL/Timo Mikkola

Mainos Weekendbee

Antonia Haga
Kirjoittanut: Antonia Haga

Olen moninkertainen SM-, EM- ja MM-mitalisti pyöräsuunnistuksessa sekä SM-mitalisti maastopyöräilyssä.

Kuva: Terhi Martikainen

Sinua saattaa kiinnostaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.