Artikkeli sisältää mainoslinkkejä jotka on merkitty *.

Trolltunga (joka tarkoittaa Peikonkieli) on upea kalliokieleke Norjan Hardangervidda kansallispuistossa. Kallio sijaitsee 1180 metrissä, mistä on mahtavat näkymät 700 metriä alempana Ringedalsvatnet järvelle. Tässä tekstissä on kaikki mitä sinun tulee tietää ennen kuin vaellat Trolltungaan.
Trolltunga on suosikkikohteeni kun tein road tripin Norjassa. Retki oli nautinto vaikka tahti oli ripeä. Trolltunga ei ollut vaellus vaan enemmän seikkailukisa aikaa vastaan. Preikestolen oli sen verran ruuhkainen kokemus, että halusin hengähdystauon muilta turisteilta. Tavoitteeni oli voittaa ruuhkat ja välttää ihmismassat. Matkan pituus oli puolellani.
Trolltunga pidetään haastavana reittinä. Tämä johtuu mielestäni enimmäkseen matkan pituudesta joka on lyhimmillään 20 km edestakaisin. Patikkaretkestä selviää kuitenkin päivässä. Päivä voi olla pitkä jos tahti on hidas. Trolltungaan voi vaeltaa oppaan kanssa tai ilman.
Varaudu vaihtelevaan vuoristosäähän yhdessä maailman sateisimmissa paikoissa. Pidä mukana vaatetta jotka suojaavat kylmältä, tuulelta ja sateelta.
Trolltunga kalliolla on sattunut myös kuolemantapaus. Australialainen turisti teki harha-askeleen ja putosi kielekkeeltä 200 – 300 metriä kuolemaansa vuonna 2015.
Mainos Partioaitta
Miten Trolltungaan pääsee?
Trolltunga sijaitsee Hardangervidda kansallispuistossa. Voit aloittaa vaelluksen Tyssedalista tai ylemmistä pysäköintialueilta. Pääset autolla Tyssedaliin seuraamalla tietä 13 pohjoisen suunnasta. Tie 13 kulkee hienon Hardangervuonon vieressä. Odda on lähin kylä joka sijaitsee noin 6 km Tyssedalista etelään. Tyssedalissa on myös majoitusvaihtoehtoja.
Bussit kulkevat myös Tyssedaliin. Voit aloittaa matkasi junalla ja jatkaa bussilla perille. Katso aikataulut ja varaa matka entur.no.
Trolltunga pysäköinti on joko Tyssedal P1, Skjeggedal P2 tai Mågelitopp P3 -maksullisilla pysäköintialueilla. Jos autosi on pidempi kuin 5,2 metriä voit pysäköidä pelkästään Tyssedal P1:ssä. Tie tästä ylös on liian kapea. Jos haluat pysäköidä ylimpänä P3:ssa sinun pitää varata pysäköinnin etukäteen tästä.
P3:ssa on vain 30 autopaikkaa. Varaudu siihen että P2 saattaa myös olla täynnä ruuhkaisena päivänä. Trolltungan P-paikoilla ei saa yöpyä. Polkupyörät pysäköivät ilmaiseksi. Katso pysäköinnin hinnat täältä.
Vaihtoehtona voit etsiä “puskaparkkia” ja sitä ei löydy lähistöltä. Lähin puskaparkki löytyy alempana ja kauempana kuin P1 Tyssedalissa tai tie 13 varrelta.
P1, P2 ja P3 -pysäköintialueiden välissä kulkee taksi tai shuttle bus. Katso shuttle bussin hinnat ja aikataulut täältä.
Pysäköinti ja edestakainen matka Trolltungaan:
- P1 Tyssedal 300 NOK. 40 km, noususumma 1500 m
- P2 Skjeggedal 500 NOK. 28 km, noususumma 1100 m
- P3 Mågelitopp 600 NOK. 20 km, noususumma 800 m (kesä – syyskuu)
Mainos kiwi.com: Löydä lentosi!
Trolltunga reitti

Trolltunga reitti on hyvin merkitty punaisilla T-kirjaimilla kiviin. Et välttämättä tarvitse karttaa jos patikoit kesällä. Tutustu edes vähän reittiin etukäteen, koska matka on pitkä ja keskinopeus on hitaampi kuin tasamaastossa.
Jos vaellat talvella varaudu lumeen ja sen tuomiin haasteisiin. Pidä huoli että varusteesi soveltuu talviretkeilyyn. Ota lumikengät tai vastaavat. SInun pitää myös osata suunnistaa lumen peittämässä maastossa jos lähdet ilman opasta. Tienviitat saattavat olla lumen peitossa.
Jos aloitat retkesi Skjeggedalista (P2) varaudu 5 km asfaltoituun serpentiintiehen ylämäkeen. Skjeggedalista on 14 kilometriä Trolltungaan. Jos retkesi alkaa alempana Tyssedalista (P1) lisää tähän vielä 6 km ylämäkitietä. Voit käyttää shuttle bussia jos asfalttinousut eivät kiinnosta. Polkupyörällä voit myös yrittää säästää jalkoja. Pyörällä pääsee Mågelitopp (P3) saakka. Huomioi kuitenkin että Tyssedalin kylästä Mågelitopp asti on pelkkää nousua! Vasta Mågelitopp kohdalta ura jatkuu vuoristoon.
Vain reitin alku on jyrkkää ylämäkeä. Kun olet päässyt ylängön päälle voit kulkea suhteellisen tasaista mutta kivistä reittiä Trolltungaan asti. Vielä heinäkuussa ylängöllä oli paikoin lunta.



Jos haluaa viettää yksin aikaa Trolltungan päällä kannattaa lähteä aikaisin. Sain olla yksin “kielellä” ruhtinaalliset 35 minuuttia kun saavuin juuri aamu kahdeksan jälkeen. Minulla meni kolme tuntia sykähtää Hardangervuonosta pyöräillen P2:seen ja täältä juosten sekä kiipeillen. En ottanut monta kävelyaskelta.
Alussa kivellä oli usvaa ja näkymä nolla. Kieleke on kuitenkin mahtava myös usvassa ja kerkesin huudahtaa “WOW!” Ajattelin että tätä enempää en tule näkemään. Usva kuitenkin hälveni pikkuhiljaa ja taustaan ilmestyi top 5 mahtavimmat maisemat mitkä olen nähnyt!

Mainos hotels.com
Trolltunga Via Ferrata – Kiipeillen perille

Trolltunga Via Ferrata on lyhin ja jännittävin reitti ylös Trolltungaan. Trolltunga Active järjestää opastettuja retkiä Via Ferrataa pitkin kalliolle kesäkuusta marraskuun loppun. Myös yksityiset toimija opastavat reitille. Via Ferrata voi myös kiivetä ilman opasta.
Trolltunga Activen opastamalla retkellä pyöräillään ensimmäiset 6 km soratietä Ringedalsvatnet järven rantaa pitkin. Tässä ei ole nousua kuin ensimmäinen ylämäki asfalttiteitä pitkin. Via Ferrata alkaa heti pienen sillan jälkeen. Alku on jyrkkää polkua missä ei ole tarvetta valjaille tai köysille.

Itse Via Ferrata on metallisia askelmia joita on porattu kallioon sopivin välein. Näiden “tikkaiden” jälkeen patikoidaan noin kilometrin siihen pisteeseen missä polku yhtyy reitille, joka kulkee P3:sta Trolltungaan. Tästä on vielä 2 km matkaa Trolltungaan.

Soratieltä Trolltungan reitille on nousua 700 metriä ja etäisyyttä noin 2,5 km. On mahdollista suoriutua tästä noususta tunnissa. Hidas ryhmä voi kuitenkin säätää seinämällä monta tuntia.
Via Ferratalla käytetään valjaat sekä erikoiset Via Ferrata kiinnitysköydet jota kiinnitetään vaijeriin. Olet koko ajan turvaköydessä kiinni. Via Ferrata vaatii yläkropan voimaa mutta et tule koskaan olemaan pelkästään käsiesi varassa. Huomioi tätä kun pakkaat reppusi. Painava seikkailureppu tekee kiipeilystä rankemman. Taukoja voi pitää ja edetä omaan rauhalliseen tahtiin.
Via Ferrata on kuitenkin teknisesti niin helppo, että siitä selviäisi käytännössä ilman valjaita ja köysiä, kunhan ei päästä irti tikkaista. Via Ferrata on kuin kiipeäisi tikapuilla.
Via ferrata voi myös tehdä ilman opasta ja ryhmää. Silloin pitää olla yli 18 vuotias ja olla kiipeilykokemusta. 350 NOK reittimaksun voit tehdä Trolltunga Active toimistoon Skeggedalissa (P2). Täältä voit myös vuokrata valjaat ja välineet.
Ensimmäiset ryhmät kokoontuvat klo 7.30 Trolltunga Activen toimistoon Skjeggedalissa (P2). Jos lähdet omatoimisesti ja haluat välttää hitaita ryhmiä kannattaa lähteä ennen tätä liikkeelle. Ylös pitää kiivetä viimeistään klo 14.00. Voit laskeutua Via Ferrataa pitkin vasta klo 15.00 jälkeen yhteentörmäyksien välttämiseksi.

Mainos Lomarengas
Trolltunga hyödylliset linkit
- Trolltunga viralliset sivut: pysäköinti, taxi ja shuttle bus
- Varaa pysäköinti Mågelitopp P3 täältä.
- Majoitus: *hotels.com
- Trolltunga sää: yr.no
- Junat ja bussit: entur.no
- Liikennetiedotteet ja suljetut tiet: vegvesen.no
Trolltungan reitin alku ja sijainnit Google maps:
Mainos Nextory
Muita kohteita Vestlandet Norjassa
- Kjeragbolten: Pyöreähkö kivi jumissa kahden kallion välissä. Aivan ihana!
- Flørlitrappene: Maailman pisimmät puuportaat
- Preikestolen: Maailmankuulu tasanne Lysefjord vuonon yllä

Kirjoittajasta:
Olen Antonia Haga pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Lähdin Norjaan harjoittelemaan ja etsimään seikkailuja upeassa luonnossa.
Mainos Scandinavian Outdoor
Uusimmat artikkelit:
- Jetboil Zip kaasukeitin – Nopea retkikeitin pieniruokaiselle kevytretkeilijälle
- Exped Synmat UL M arvostelu – hemmetin hyvä makuualusta!
- Polvikipu pyöräillessä: Mistä se johtuu ja miten siitä pääsee eroon?
- Fatbike kilpailut: Missä, miten ja milloin voi kilpailla läskipyörällä?
- Urheilijan ylimenokausi: Mitä se tarkoittaa ja miksi se on tärkeä?