Rovaniemi150 on ultramaraton kilpailu, jota järjestetään Rovaniemellä Suomen Lapissa helmikuussa. Olosuhteet voivat talvella olla hyvin vaihtelevat aina räntäsateesta -30 asteen pakkasiin. Olen kahdesti osallistunut Rovaniemi66 sarjaan.

Kilpailumatkat ovat kolme: 66 km, 150 km ja 300 km. Jokaiselle matkalle voi osallistua joko fatbike läskipyörällä, suksilla tai jalan. Pisin matka kestää useamman päivän! 150 ja 300 km pitkillä matkoille pitää olla mukana järjestäjien hyväksymä talvimakuupussi. Rovaniemi150 ja Rovaniemi300 matkat ovat myös karsintakilpailuja ulkomailla järjestettäviin ultramaraton kilpailuihin, kuten Iditarod Trail Invitational.

Lisää Rovaniemi150 kilpailusta, säännöistä ja pakollisista varusteista löydät heidän verkkosivuillaan täältä.

Rovaniemen kilpailuun osallistuu henkilöitä useammasta eri maasta. Itse osallistuin Rovaniemi66 matkalle läskipyörällä vuonna 2016 ja 2017. Molemissa voitin naisten sarjan. Vuonna 2016 olin myös koko kilpailun ensimmäinen maaliintulija!

Rovaniemi66 kisaraportti 2016

Tärkeintä ei ole voitto, vaan ylivoimainen voitto… ja miesten sarjan rökittäminen! (Vitsi, vitsi) Ja myös se että ylipäätänsä selviää hengissä maaliin. 😉

Olin varustautunut kilpailuun fatbike pyörällä, jonka renkaiden leveys on 4 tuumaa. Tämä on tuuma vähemmän kuin useimmilla muilla. Tarkoitukseni oli ajaa kilpailua pysähtymättä ja kovaa.

Rovaniemi66 on kilpaliuhistoriani rankimmasta päästä. Jokaisen metrin eteen piti tehdä töitä! Kilpailua edeltävä lauha keli oli tehnyt lumesta pehmeän ja olosuhteet haastaviksi.

Rovaniemi66 on kilpaliuhistoriani rankimmasta päästä. Jokaisen metrin eteen piti tehdä töitä!

Jälkeenpäin kuulin, että jotkut olivat joutuneet taluttamaan 2/3 Rovanimie66 reitiltä! He lupasivat ottaa sukset seuraavalla kerralla. Ajotaidollisesti vahvana höyhensarjalaisena en tarvinnut taluttaa kun noin 5 km. Ojentajia kuitenkin hapotti kilpailun lopussa kun olin puristanut ohjaustangosta henkeni edestä useamman tunnin. Pyörä ei muuten olisi pysynyt hallinnassa lumessa ja olisi ollut mahdotonta edetä.

Onneksi ehdin maaliin ennen kuin lumisade pahensi tilannetta entisestään. Aikaa kului silti 6 h 9 min ja maalissa olin väsynyt!

Alla on Rovaniemi66 kilpailureitti, jota kierrettiin myötäpäivään.

Rovaniemi66 reitti
Kuva: Strava

Video vuoden 2016 lähdöstä löytyy täältä.

Rovaniemi66 kilpailun ensimmäiset 12 km kulki pääosin Ounasjoen kovapohjaisella jääuralla. Ajettiin letkassa mukavaa tappovauhtia myötätuuleen. En tiennytkään että läskipyörä kulkee noin kovaa! 

Rovaniemi66 Rovaniemi150 fatbike kilpailu talvella
Kuva: Rovaniemi150

Tämän jälkeen alkoi sitten se helvetti…

Noustuamme vaaralle ajaminen muuttui mahdottomaksi pehmeässä perunajauhoa muistuttavassa lumessa. Jouduimme taluttamaan 5 km:n matkan. Tämän aikana kaverit jäivät taakseni ja loppumatka oli minun osaltani yksinäistä hajoamista. Lämpötila oli “helteiset” -1 astetta ja soijaa pukkasi joka huokosesta!

Rovaniemi150 fatbike kilpailu talvella antonia haga
Kuva: Rovaniemi150

Päästyäni Sinettäjärvelle oli vastassa juuri ja juuri ajokelpoista pehmeää kelkkauraa. Tämän kokemuksen jälkeen ymmärrän miksi jotkut laittavat pyörän talvilevolle. Ainoa kilpailija, joka oli edelläni, näkyi pienenä pisteenä horisontissa. Takanani oli isompi joukko pieniä pisteitä, jotka kutistuivat matkan taittuessa.

Kun olin ajanut yli 30 km talutin tappavan jyrkkää mäkeä ylös. Siitä selvittyäni sain kuitenkin ajaa suhteellisen hyväkulkuista kelkkareittiä vaaran huipulle ja nautiskella alamäkiajosta. Tässä kohtaa huomasin myös, että järvellä seuraamani läskipyörän jälkeä ei näkynyt missään. Sitä kilpailijaa, jota jahtasin oli kääntynyt pidemmälle 150 kilometrin reitille ja tajusin olevani johdossa.

Rovaniemi66 fatbike kilpailu talvella antonia haga
Kuva: Rovaniemi150

Radan viimeinen osuus tiputti minut takaisin maan pinnalle. Edessä oli yli 20 km vastatuuleen! Urien ajokelpoisuus oli myös hyvin vaihteleva. Olin toivonut vauhdikasta pyöräilyä jäällä, mutta jouduin pettymään pahemman kerran. Viimeiset kaksi tuntia olivat taistelua.

Pääsin kuitenkin maaliin asti ja kaiken lisäksi ensimmäisenä! Maalissa odotti järjestäjien tekemä ihana voileipä! 🙂

Rovaniemi66 fatbike kilpailu voittaja 2016 antonia haga

Kuva: Rovaniemi150

Maastoon jäi vielä useampi teräsmies, jotka kulkivat pidempää matkaa ja taistelivat tiensä maaliin lumipyryssä seuraavien vuorokausien aikana. Yli puolet keskeytti Rovaniemi150 sarjassa. Rovaniemi300 sarjassa vain 4/28 kilpailijasta pääsivät hyväksytyllä suorituksella maaliin. Tämä kertoo jotain olosuhteista.

Kiitos järjestäjille mahtavasta kilpailusta, hyvin merkatusta reitistä ja ohjauksesta reitin varrella. Kiitos “check point” -ihmisille, jotka olivat skarppina kilpailijoiden tullessa paikalle. Check point kohdissa oli vettä ja siinä piti ilmoittautua. Kotikatsomossa oli kivaa seurata päivitykset kilpailun etenemisestä Rovaniemi 150 -Facebooksivuilla.

Rovaniemi 150 tulokset 2016:

Rovaniemi150 tulokset 2016

Sinua saattaa kiinnostaa:

Seuraa minua!

1 week ago

Antonia Haga
Mahtavaa päästä kilpailemaan ennen kuin lumet ovat sulaneet kunnolla urilta! 🔥 🚲 Tämä on todella tärkeää heille, jotka tähtäävät koti MM-kisoihin kesäkuussa. Uusi Pyöräsuunnistuksen Suomen Cup lähti Vappuna käyntiin! Ratamestari pisti meidät kunnolla töihin kun joka rastivälillä piti pähkäillä reitinvalintaa.Olin toinen keskimatkalla ja viides pitkällä matkalla.Kuva: Marko Bonden #pyöräsuunnistus #mtbo See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Antonia Haga
Jee!!! Kilpailukausi on alkanut! 👏🎊🚲🔥 17 km pitkällä radalla riitti reitinvalintatehtäviä. Jännitti miten pysyn kartalla kun oli niin kova hinku päästä kilpailemaan! 🔥 Onnistuin kuitenkin tekemään hallitun suorituksen ja olin toinen. Tulokset: online4.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2021_pysuEvo/d21/tilanne/1/0/ See MoreSee Less
View on Facebook

2 Responses

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.