Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka ovat merkitty *-merkillä.

Paljaat jalat hiekassa
Vapauta jalat kengistä ja anna jalkojen tuntea ja kokea elämän!

Onko paljasjalkajuoksu paras tapa juosta? Haluatko oppia juoksemaan luonnollisesti ja taloudellisesti? Tässä tekstissä kerron miten siirryin tahmeasta juoksusta ja paksuista iskuja vaimentavista lenkkareista minimalistisiin kenkiin ja kestäväksi päkiäjuoksijaksi elikkä paljasjalkajuoksijaksi. Kerron lyhyesti miten aloitat juoksemisen paljain jaloin.

Ihminen on suunniteltu juoksijaksi. Ihmisen pystyssä oleva olemus ja pitkät jalat viittaavat eläimeen joka hyvä juoksemaan taloudellisesti. Onneksi olkoon! Olet syntynyt juoksemaan! Olipa tyylisi rauhallista hölkkää tai kovia spurtteja, tässä tulee ohjeet miten saat lisää kimmoisuutta juoksuun juoksemalla pajasjalkatyylillä.

*Mainos Xero Shoes

Paljasjalkajuoksun tekniikka pähkinäkuoressa

On hankalaa juosta paljain jaloin väärin koska silloin sattuu. Ihminen ei ole tarkoitettu juoksemaan niin että laskeutuu kantapäälle. Se sattuu! Juostessaan kuuluu laskeutua päkiälle. Askel rullaa jalkaterällä ja kantapää ottaa viimeisenä maahan.

Päkiäjuoksun tai paljasjalkajuoksun iskut jakautuvat tasaisesti ja jokainen askel antaa lisää vauhtia seuraavalle askeleelle. Jos juostessaan laskeutuu kantapäälle, kantapää toimii kuin jarru ja vauhti hidastuu. Isku maahan on myös kovempi kuin päkiäjuoksussa ja ajan myötä tällainen kanta-askelijan juoksutyyli voi aiheuttaa vammoja esimerkiksi nilkkoihin, polviin ja selkään. Juoksijan polvi on yksi vaiva joka voi olla vääränlaisen juoksutyylin aiheuttama.

Miten aloitan paljasjalkajuoksun?

Paljasjalkajuoksu kannattaa aloittaa sisätiloissa paljain jaloin jos mahdollista. Sisätiloissa ei ole kiviä ja oksia jotka voivat vahingoittaa jalkoja. Näin siirtymävaiheesta paljasjalkajuoksijaksi tulee mukavampi.

Myöhemmin voi siirtyä ulos. Ulkona on hyvä olla minimalistiset kengät, joissa on ohut ja joustava pohja. Kengissä on myös hyvä olla mahdollisimman pieni kantapään ja päkiän ero. Itse aloitin minimalistisella paljasjalkakengällä jossa oli 4 mm kanta. Sen jälkeen olen siirtynyt kenkiin joissa on 0 mm ero kantapään ja päkiän välillä. Varvaskengät ovat äärimmäisen ohuet ja joustavat. Itse käytän Vibramin FiveFingers varvaskengät, jotka suojaavat jalkapohjia.

Kannattaako aloittaa paljasjalkajuoksu pehmeällä alustalla? 

En suosittele aloittamaan paljasjalkajuoksu pehmeällä alustalla. Kun juokset kovapohjaisella alustalla saat välitöntä palautetta siitä juoksetko oikein. Asfaltilla juokseminen ei ole ongelma! Jos laskeudut kantapäälle sattuu! Älä laskeudu kantapäälle! Laskeudu päkiälle tai juuri päkiän takana. 

Miten vältän rasitusvammat kun aloitan paljasjalkajuoksun?

Jos olet pitkään juossut tai kävellyt pehmustetuissa ja tuetuissa kengissä, jalkasi ja nilkkasi lihaksille ja ligamenteille pitää antaa aikaa vahvistua ja sopeutua uudenlaiselle rasitukselle. Juokse aluksi vain lyhen ajan paljasjalkatyylillä. Kuuntele kehoasi ja jalkojasi. Jos sattuu niin lepää!

Itse aloitin juoksemalla 10 minuuttia kerralla minimalistisissa paljasjalkakengissä. Jo tämän 10 minuutin jälkeen huomasin että pohkeet ja jalkapohjat olivat joutuneet töihin uudella tavalla! Viikon jälkeen helpotti ja tuntui kuin olisin syntynyt juoksemaan paljasjalkatyylillä. Mikä pitää paikkaansa! Paljasjalkajuoksutyyli on ihmisen luonnollinen tapa liikkua!

Kun olin omaksunut uuden juoksutyylin siirryin vielä ohkaisempiin varvaskenkiin. Ensimmäiset lenkkini varvaskengissä oli asfaltilla.

*Mainos Elisa

Sattuuko paljasjalkajuoksu?

Paljasjalkajuoksu ei kuulu sattua! Jos sattu se on merkki siitä että jotain on pielessä. Kivun syy voi olla että juokset väärällä tekniikalla. Jos aloitat liian innokkaasti ja juokset liian paljon ja pitkään kerralla saatat kehittää rasitusvamman. Aloita hyvin maltillisesti ja anna kehosi vahvistua ja palautua rauhassa.

Tuleeko minusta parempi juoksija kun juoksen paljain jaloin tai paljasjalkatyylillä?

Saatat huomata että otat lyhyemmät ja nopeammat askeleet kun juokset paljain jaloin. Se kuuluu asiaan. Olen huomannut että minusta on tullut vahvempi, nopeampi ja kestävämpi juoksija sen jälkeen kun rupesin päkiäjuoksijaksi. Jalkani, nilkkani ja pohkeeni ovat myös vahvemmat. Tämän asian olen huomannut kun suunnistan.

Aiemmin kun juoksin metsässä pehmeällä alustalla pohkeeni ja jalkani väsyivät nopeasti. Aloittaessani paljasjalkajuoskun jalat vahvistuivat ja pystyin juoksemaan pitkäänkin pehmeässä umpimetsässä väsyttämättä jalkojani.

*Mainos Xero Shoes

Pitääkö juosta aina paljasjalkakengissä?

Itse en tule koskaan vaihtamaan takaisin pronaatiotuettuihin jäykkiin lenkkareihin. Jos kaipaan lisää suojaa jaloille ja varpaille esimerkiksi suunnistaessani valitsen varvaskenkien sijasta minimalistisen kengän, jonka pohja tarjoaa enemmän suojaa jalalle mutta on silti joustava ja pehmeä. Minulla on sääntö että kengänpohja kuuluu taipua jos aion juosta tai kävellä siinä!

Juoksemalla ja kävelemällä paljasjalkakengissä ja paljain jaloin on positiiviset terveysvaikutukset. Sitä paitsi paljasjalkakengät ovat todella mukavia! Rakkoja tulee huomattavasti myöhemmässä vaiheessa kuin muissa kengissä. Kun jaloilla on mukava olla on mukavampaa tallustella täällä maapallolla!

Paljain jaloin lenkille -kirja

Mikäli kiinnostuit luonnollisesta tavasta juosta ja haluat tietää lisää, saatat löytää mielenkiintoisia oivalluksia kirjasta *Paljain jaloin lenkille (kirjoittaja: Hannu Mieskolainen). Kirjassa esitellään syvemmin mm. päkiäjuoksun tekniikkaa ja ratkaisuja vahvistaa jalkoja. Kirja löytyy myös e-kirjana *Elisa Kirja:sta täältä.

Juoksetko paljain jaloin tai paljasjalkakengissä? Kommentoi kokemuksistasi!

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

*Mainos Lomarengas

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.