Stressi voi aiheuttaa terveysongelmia ja vakavia sairauksia. Moni ei edes tunnista omia stressioireitaan. Itsellä kesti 27 vuotta ennen kuin oivalsin miltä stressi tuntuu ja tajusin, että olen stressaantunut.

Etkö saa nukuttua öisin? Käytkö kierroksilla ja kaikki tuntuu tuskaiselta puurtamiselta. Kehossasi on jännitystä. Sinulla on lihaskipuja, jotka eivät poistu vaikka kuinka kävisit hierojalla? Ihottuma, jatkuva sairastelu, närkästyminen… Kaikki nämä oireet ja vaivat voivat olla oireita siitä, että hermostosi käy ylikierroksilla ja olet stressaantunut. Stressin oireet voivat oikeastaan ilmetä miten tahansa, fyysisesti ja henkisesti.

Eikö olisi mukavaa hidastaa tahtia? Jättää päivän murheet taaksesi?Nukahtaa rentona, tietäen että päivän askareet on tehty. Voit nukkua yösi rauhassa. Heräät aamulla virkeänä ja olet täynnä intoa ja uutta energiaa! Silloin voit ottaa kohdata päivän tehtävät nautinnolla.

Tässä on 14 yksinkertaista ohjetta, jolla voit lievittää stressin oireet, purkaa kasaantunutta stressiä, ennaltaehkäistä stressi ja palautua. Jos pystyt seuraamaan edes osan näistä ohjeista olet jo hyvällä mallilla kohti stressittömämpää elämää!

1. Ensimmäinen asia mitä teet aamulla

Ensimmäinen asia mitä useimmat tekevät kun he heräävät on, että he nappaavat puhelimen käteen ja tarkistavat mitä somessa on tapahtunut yön aikana. Yleensä ennen kuin he ovat edes nousseet sängystä. Tämä on virhe! Puhelimesta lähtevä sinivalo sekä sosiaalinen media myllerrys nostaa stressihormonien tuotannon.

Sen sijaan ensimmäinen asia mitä kannattaa tehdä kun heräät, on nousta sängystä ja katsoa ulos ikkunasta. Ideaalitapauksessa menisit pihalle paljain jaloin ja näkisit auringonnousun. Luonnollinen valo silmille on merkki keholle, että nyt on aamu ja olet valmis uuteen päivään. Miksi paljaat jalat? Tämä voi tuntua hullulta mutta solusi haluavat tuntea maapallon magneettikentän. Jaloissa on myös paljon hermopäätteitä, jotka lähettävät signaaleja aivoihin ympäröivästä maailmasta.

Entä sitten kun ulkona on pilkkopimeä keskitalvi? Silloin vähintä mitä voit tehdä on feikata luonnonvalo laittamalla valot päälle. Tepastele paljan jaloin sisätiloissa. Juo lasillinen vettä. Liiku 5 minuuttia. Tämän jälkeen voit tarkistaa mitä puhelimessa tapahtuu.

2. Liiku ja kävele luonnossa

stressi tön metsä polku

Olemme luotuja liikkumaan! Keho ei toimi optimaalisesti ellemme liiku. Kävely on ihmisen perusliikuntamuoto. Kävely saa kehosi kaikki hienot järjestelmät toimimaan paremmin. Jos voit kävellä niin tosi hyvä! Jos voit tehdä muuta kuin kävellä, niin kävele silti!

Liikkuminen luonnossa on vieläkin tehokkaampaa stressin lievitykseen ja purkamiseen! Käy kävelemässä metsässä, puistossa, ulkona. Yksin, kaverin kanssa tai koiran kanssa. Kävele aina muutamasta minuutista pitkiin vaelluksiin asti.

Luonnossa liikkuminen ja sitä että tunnet yhteyden luontoon lievittää stressiä tehokkaasti. Kuuntele, haista ja tunne. Kuule puiden rapisevat lehdet tuulessa, haista raikkaan sateen tuoksun, tunne pienet kivet jalkojesi alla.

3. Hengitä stressi pois

Rauhallinen palleahengitys tai syvähengitys nenän kautta lievittää stressiä. Pinnallinen hengitys suun kautta taas lisää stressiä.

Palleahengitys tapahtuu siten, että sisäänhengityksellä vatsa laajenee mutta rintakehä ei liiku. Hengitä ikään kuin vatsallasi. Tämä on luonnollinen ja rento tapa hengittää. Hengitä nenän kautta! Nenä on tehty hengittämiseen Suu on puhumista ja syömistä varten.

4. Stressitön syöminen

Vatsa on yleensä ensimmäinen, joka oireilee että jotain on pielessä. Onko stressivatsa tuttu käsite? Vatsavaivat, sulamaton ruoka ja ruoka-aineherkkyydet jne. voivat olla stressi oireita.

Ruokavalio ei ole ainoa asia mikä voi lisätä tai pienentää kehon stressi kuorman. Myös se miten syöt on suuri merkitys terveyteesi!

Kun syöt keskity syömiseen! Tämä on tärkeää. Kehosi ei ole ämpäri johon vaan tungetaan ruokaa. Kehon pitää saada mahdollisuus ymmärtää, että nyt tulee ruokaa ja sitä pitää käsitellä.

Laita kännykkä pois ruokapöydässä! Älä katso telkkaria tai lue katastrofiuutisia. Katso mitä lautasella on. Syö rauhassa, rauhallisessa ympäristössä. Älä hotki. Pureskele kunnolla. Pureskele myös smoothiet ja puurot. Ruuansulatus alkaa suussa syljen erityksellä. Kun nielaiset ruoka pitää olla mössönä koska vatsassa ei ole hampaita.

5. Tee jotain millä on merkitystä

Ihmiset haluavat tuntea, että heillä on tarkoitus ja he ovat hyödyllisiä.

Jos työsi ei ole tarpeeksi merkityksellinen vaihda ammattia. Jos et pysty vaihtaa työpaikkaa, niin hanki harrastus mikä tuo sinulle merkitystä. Auta toista ihmistä tai tee vapaaehtoistyötä. Huolehdi kasvista tai lemmikkieläimestä.

Lemmikki on kuin hyvä ystävä. Kissan tai koiran silittäminen ja siitä huolehtiminen on tehokkaita tapoja lievittää stressiä. Ei niitä terapiakoira kouluteta turhaan.

6. Tapaa ystävä

Ihminen on laumaeläin. Yhteyden tunne toisiin ihmisiin on tärkeää! Viettämällä aikaa hyvän ystävän kanssa tai läheisten kanssa voit lievittää stressiä tehokkaasti. Kerro toisillenne huolenne ja murheenne. Näin voitte purkaa stressin pois.

Tehkää asioita yhdessä! Naurakaa! Nauraminen itsessään ei ole pelkästään hauskaa vaan lievittää myös stressiä. Laittakaa puhelimet pois ja olkaa läsnä hetkessä.

7. Kitke turhat henkilöt elämästäsi

Hyvä ystävä ja seura voi tuoda paljon iloa elämään! Huono seura taas voi syödä kaiken energiasi.

Mieti ihmissuhteidesi kohdalla antaako tämä henkilö sinulle energiaa ja iloa vai onko hän negatiivinen energianimijä. Pitkän ystävyyssuhteen päättäminen voi tuntua raalta. Mutta jos huomaat että et tunne itseäsi hyväksi hänen seurassaan, niin mieti kannattaako tämän henkilön kanssa hengailla? Voi olla että ennen olitte sopivaa seuraa toisillenne, mutta nyt olette kasvaneet erilleen.

Moni ihminen viettää myös paljon aikaa työkavereiden seurassa työpaikalla. Jos työpaikan kahvihuoneessa vallitsee maailmanlopun meininki, niin harkitse kahvien siemailu muualla. Pahimmassa tapauksessa tämä voi merkitä työpaikan muutosta.

8. Huonot uutiset lisäävät stressiä

Valitse tarkkaan millaisia uutisia luet. Maailma on täynnä huonoja uutisia jotka lietsovat pelkoa. Oletko huomannut, että olet jäänyt koukkuun iltalööppien otsikoihin ja niitä on vain pakko klikata? Keho jää koukkuu stressihormoneihin. Negatiiviset katastrofiuutiset ja juorut ovat yksi lähde mistä keho saa janomansa stressihormonibuustin. Koronavirusuutiset ovat yksi hyvä esimerkki.

Itse lopetin uutisten seuraaminen kokonaan. Sen sijaan, että anna lehtien tyrkyttää otsikkojaan minulle haen sen tiedon mitä tarvitsen. Minua ei kiinnosta kuka julkkis möhli missäkin. Minua kiinnostaa enemmän miten huolletaan vapaaratas maastopyörässä, jotta voin lähteä lenkille toimivalla fillarilla.

9. Uskalla olla oma itsesi!

Jos elät ympäristössä missä et voi olla oma itsesi aiheutat itsellesi stressiä. Tällaisessa ympäristössä joudut koko ajan tukahduttamaan oman persoonasi ja tunteesi. Et tunne itseäsi hyväksytyksi omana itsenäsi. Ihminen on laumaeläin. Se että lauma ei hyväksy sinua voi olla yhtä kuin kuolemantuomio luonnossa.

Tämä on elimistöllesi stressitila. Kun elät tällaisessa tilassa et voi olla onnellinen. Kun voit olla oma itsesi, voit olla rento ja myös mahtavaa seuraa muille!

Jos et pysty olemaan oma itsesi joka tilanteessa tai seurassa, niin anna kuitenkin itsellesi luvan olla sinä silloin kuin pystyt. Huomio tunteesi ja ajatuksesi. Hyväksy itsesi. Ota myös aikaa itsellesi.

10. Huuda stressi pois

Stressi kerääntyy kehoon jännityksenä jos et pura sitä pois. Huutaminen voi tuntua liioittelulta, mutta huutaminen on tehokasta stressinpurkua. Huutamalla voit poistaa ylimääräistä jännitystä ja turhautuneisuutta kehostasi. Huutaminen rentouttaa kireitä lihaksia varsinkin niskasta ja kaulasta. Huutamalla voit vapauttaa patoutuneet tunteet.

Älä kuitenkaan huuda läheisillesi. Etsi rauhallinen paikka missä voit olla yksin ja keskittyä itseesi. Menen metsään huutamaan. Tai huuda tyynyyn.

11. Vähennä stressi vähentämällä ruutuaikaa

Vietä vähemmän aikaa puhelin kourassa. Tykkäykset, piippaukset ja viestit ovat pieniä stressi ärsykkeitä elimistöllesi. Saatat jopa huomata että jäät niihin koukkuun. Melkein hätäännyt jos joku ei vastaa viestiisi heti. Tai et saa tykkäyksiä.

Valitse myös tarkkaan millaisia henkilöitä ja sivuja seuraat sosiaalisessa mediassa. Tuovatko ne sinulle iloa? Vai aiheuttavatko he vain lisää murheita ja stressiä?

12. Lievitä stressi käyttämällä käsiäsi

Tee jotain käsilläsi. On todettu että käsien käyttäminen lievittää stressiä. Ota kynä käteen ja piirrä, kirjoita, neulo, ompele, rakenna…

Kynän ja paperin käyttäminen kirjoittamiseen ja piirtämiseen, puhelimen tai tietokoneen sijasta, on tehokkaampi tapa lievittää stressi.

13. Käytä päivän viimeiset tunnit rauhoittumiseen

Käytä päivän viimeiset pari tuntia rauhoittumiseen. Laita puhelimet ja tietokoneet pois pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä lähde minnekään hikilenkille tai saille. Lähde korkeintaan kävelylle tai joogaa. Lue kirjaa tai venyttele. Älä tee mitään mikä virkistää tai mistä innostut. Päivän viimeiset tunnit ovat rauhoittumista varten.

Mene nukkumaan kun väsyttää. Älä venytä nukkumaanmenoa tiettyyn kellonaikaan.

14. Pura stressi naputtelemalla

Naputtelu on tehokas tapa millä voit itse rauhoittaa hermostoa ja vähentää stressiä. Naputtelu rauhoittaa sympaattista hermostoa ja vähentää stressihormonien tuotannon. Naputtelemalla voit saada nopeasti lisää energiaa päivääsi! Lue lisää napputtelusta täältä.

Tiedätkö jonkun joka stressaa ja pitäisi vähän rauhoittua? Jaa tämä artikkeli hänelle!

Kirjoittajasta:

Olen Antonia Haga pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Stressin hallinta on tärkeä osa suorituskykyä ja palautumista. Miten keho ja mieli toimii yhdessä on hurjan kiinnostavaa! Olen aina utelias oppimaan ja oivaltamaan lisää itsestäni, muista ihmisistä ja maailmasta. Elämä on suuri seikkailu!

Mainos Lomarengas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.