Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Artikkelit merkitty *.
Tyttö hyppää Galdhøpiggen huipulla

Galdhøpiggen on Norjan, Skandinavian ja Pohjois-Euroopan korkein vuori. Galdhøpiggen kohoaa 2469 metriä merenpinnan yläpuolelle. Galdhøpiggenin lähellä pönöttää Norjan toiseksi korkein huippu Glittertinden. Glittertinden jää toiselle sijalle säälittävällä 4:llä metrillä. Glittertindenin lakea ja lumipeitteinen huippu on 2465 metrissä.

Molemmat huiput ovat valloitettavissa ilman opasta. Jopa saman päivän aikana!

Galdhøpiggen ja Glittertinden sijaitsevat lähellä toisiaan Jotunheimen kansallispuistossa Etelä Norjassa. Koska intoa riittää ja vauhti on keskivertoa reippaampi, päätin valloittaa molemmat huiput yhdessä päivässä! Aloittamalla strategiselta paikalta pystyin valloittamaan Norjan kaksi korkeinta huippua saman päivän aikana! Näin se onnistui…

Miten löytää tänne?

Spiterstulen Turisthytte

Spiterstulen Turisthytte sijaitsee Galdhøpiggen ja Glittertindenin välissä jokiuomassa. Spiterstulenista on kätevää sykähtää molempiin huippuihin. Spiterstulen on myös hyvä paikka pitää base camp jos haluaa tehdä useampaa päiväreissua Jotunheimen kansallispuistossa.

Auton voi pysäköidä Spiterstulen Tursisthytten pysäköintialueelle tai Visdalsvegen -tien varteen. Spiterstuleniin pääsee myös bussilla. Katso aikatulut entur.no.

Spiterstulen Turisthyttessä on majoitus. Täällä on myös campingalue telttailijoille ja asuntoautoille. Pysäköintialueella on vesi- sekä tyhjennyspiste. Sesonkiaika on maaliskuusta lokakuuhun. Katso tarkat ajat Spiterstulen verkkosivuilta.

Pysäköinti Spiterstulen pysököintialueella ja telttailu maksaa 50 NOK. Pysäköintialue saattaa olla aika ruuhkainen. Jos haluaa enemmän yksityisyyttä voi pysäköidä Visdalsvegen tien viereen.

Visdalsvegen, joka johtaa ylös Spiterstuleniin tieltä numero 55, on kapea ja kuoppainen soratie. Tänne pääsee asuntoautolla mutta asuntovaunun joudut jättämään toiselle retkelle. Tie on maksullinen. Tietulli maksaa 100 NOK autolta ja 50 NOK moottoripyörältä. Lasku lähetetään perässä. Toivon mukaan masku käytetään tien ylläpitämiseen.

Galdhøpiggeniin voi myös kiivetä pohjoispuolelta Jusvashyttalta. Juvashyttalta voidaan patikoida oppaan kanssa jäätikön yli. Juvashyttalla voi myös majoittua ja syödä sesonkiaikana.

Lyhin reitti Glittertinden huipulle on itäpuolelta, missä sijaitsee Glitterheim Turistytte. Tämä on DNT mökki. Edestakaisin matka Glitterheimistä Glittertindeniin on 16 km. Spiterstulenista on pidempi matka, noin 19 km.

Mainos Nextory

Galdhøpiggen reitti: Alku Spiterstulen Turisthytte

Galdhøpiggen ja Glittertind reitti kartta
Kirkkaalla kelillä suunnistaminen Galdhøpiggen ja Glittertinden huipuille on yksinkertaista. Lyhin ja helpoin reitti Spiterstulenistä on karttaan merkattu punaisella katkoviivaa. Reitti on merkattu maastoon.
Galdhøpiggen ja Glittertind reitti kartta
GPS-jälkeni merkattua reittiä pitkin: Spiterstulen – Galdhøpiggen – Spiterstulen – Glittertinden – Spiterstulen.

Pysäköin Spiterstulen Turisthytten lähellä ja nukuin autossa, jotta saisin mahdollisimman aikaisen lähdön. Aloitin patikkaretken klo 8.00. Taivas oli sininen ja pilvetön. Tiesin että tässä kelissä valloitan mitä tahansa! Itsevarmana otin molemmat huiput tavoitteekseni.

Ensimmäinen kohteeni oli huipuista korkeampi Galdhøpiggen. Reitti Galdhøpiggeniin alkaa Spiterstulen Tursithytten kohdalta missä reitti ylittää joen siltaa pitkin. (Alkukohta Google maps.) Polku jatkuu teltta-alueen läpi. Tämän jälkeen on pelkkää ylämäkeä noin 6,5 km Galdhøpiggen huipulle. Reitillä ylitetään pienempää huippua: Keilhaus top, 2355 m.

Reitti on merkitty punaisilla T-kirjaimilla kiviin. Reitti on kivinen ja paikoin jyrkkä. Elokuussa oli muutamassa kohdassa vielä lunta reitillä. Valitse kuitenkin kengät kivien perusteella eikä lumen perusteella jos patikoit kesällä. Lunta on vain muutama sata metriä mutta kivikkoa on kilometrikaupalla!

Luminen reitti ylös Galdhøpiggen vuorelle
Kivinen reitti ylös Galdhøpiggen vuorelle

Vuoristomaisemat ovat upeat! Matkalla ylös sekä Galdhøpiggenin huipulta näet kirkkaalla kelillä upeita lumisia huippuja sekä jäätiköitä! Huipulla on myös kahvila, mistä voi ostaa evästä ja T-paitoja. Kahvilan työntekijöillä mahtaa olla aikamoinen työmatka mikäli ne eivät yövy kahvilassa…

Vaikka pysäköintialue oli kauniina päivänä melkein täynnä, niin maastossa ei ollut tungosta.

Kahvila Galdhøpiggen huipulla

Minulta kesti 2,5 h kiivetä Galdhøpiggenin hupulle. Tähän en ole laskenut tauot. Kävelin ylös mutta säästääkseni aikaa juoksin ja loikkasin alas. Rientäessäni alas puolitin ajan. Matka oli edestakaisin 14 km.

Auton luona tein varustesäädön ja täydensin vesivarastoni ennen kuin jatkoin kohti Glittertinden. Koska tukikohtani (auto) oli keskellä suunniteltua reittiä, niin pystyin luottavaisin mielin kulkea. Minulla oli vaihtoehtona keskeyttää retki, mikäli näyttää siltä että kulutan liikaa aikaa. Kello ei ollut edes 13.00 ja olo oli vahva joten jatkoin matkaa.

Mainos Autoluotto

Glittertinden reitti: alku Spiterstulen Turisthytte

Glittertinden huippu

Glittertinden tai Glitterstien -reitti alkaa Spiterstulenin pohjoispuolelta Visdalsvegen tien itäpuolelta. (Alkukohta Google Maps) (Katso kartta ja GPS edellisen otsikon alta.) Reitin kohdalla en ole kylttiä mutta polku on hyvin havaittavissa ja merkitty punaisilla T-kirjaimilla kiviin. Reitti kulkee viistosti harjannetta ylös ja kiertää harjanteen pohjoisessa. Tästä kohtaa näet jo Glittertinden kirkkaalla kelillä. Seuraa vain korkeinta huippua. Reitillä on yksi polun risteys missä on tienviitta.

Patikointi on aika tasaista Glittertindenin juurelle asti. Polku on hyvin jyrkkä viimeiset pari kilometriä ja kiipeää kivikkoista rinnettä ylös. Vasta kun tulet laelle voit vähän hengähtää ja kulkea aika tasaista pätkää kohti lumista huippua.

Huipulla kohtasin muuta ihmisiä, jotka olivat aloittaneet retkensä Glitterheimistä. Heillä oli mukanaan liukurit. Tämä voi olla ihan fiksua jos haluaa liukua takaisin alas. Minulla ei olisi ollut hyötyä liukurista koska Spiterstulenistä Glittertindeniin oli pelkkää kiveä.

Retki Glittertindeniin on upea! Melkein koko matkan aikana pystyin näkemään Galdhøpiggeniin asti sekä ympäröivät vuoret! Matkalla alas Glittertinden vuorelta näin yksinäisen nuoren hirvaan. Norjalaiset villipeurat kirmaavat myös Jotunheimen kansallispuistossa.

Minulta kesti 2 h 50 minuuttia huipulle. Alas loikkasin minkä pystyin ja hölkkäsin tasaiset kohdat. Säästin yli tunnin reippailemalla. Matka Glittertindeniin Spiterstulenista oli edestakaisin 18,5 km pitkä.

Tauko Glittertinden vuoren maisemissa
Glittertinden on keskellä.
Näkymä Glittertinden vuorelta Jotunheimen kansallispuistoon ja Galdhøpiggen
Korkein huippu oikealla on Galdhøpiggen.
Pullistelua Glittertinden huipulla
Villi norjalainen tunturipeura Jotunheimen kansallispuistossa
Norjalainen villipeura

Mainos Partioaitta

Galdhøpiggen ja Glittertinden yhdessä päivässä: Ota nämä huomioon!

Vaellus Galdhøpiggen ja Glittertinden huipuille kesti kokonaisuudessaan 10:50 tuntia taukoineen. Olin liikkeellä 8:15 tuntia. Noususumma oli rankat 2900 m ja matkaa kertyi 32,5 km. Jalkoja poltti illalla ja yöllä.

Reitti on paikoin jyrkkä mutta ei ole tarvetta kiipeilyvarusteille. Varmajalkainen pystyy etenemään rinkan kanssa. Polkupyörällä ei ole asiaa Spiterstulen – Galdhøpiggen ja Spiterstulen – Glittertinden reitille.

Reitti Spiterstulen – Galdhøpiggen ja takaisin kestää tavalliselta tallaajalta 6 – 8 h. Matka Glittertindeniin ja takaisin kestää saman verran tai vähän pidempään. Molempien huippujen valloittaminen voisi kestää hitaalta vaeltajalta 16 tuntia! Ota oma sen hetken kuntosi huomioon kuin lähdet patikoimaan tai vaeltamaan. Ja valitse kohde ja vauhti sen mukaan. Älä lähde pitkälle reissulle ilman harjoittelua!

Kun noususumma lisääntyy niin vauhti hidastuu. 30 km tasamaalla on voi olla paljon nopeampaa kuin 30 km jyrkässä maastossa.

Pukeudu kelin mukaan. Kun patikoit vuoristossa valitse vaatteet jotka suojaavat kylmältä, tuulelta, sateelta ja lämmöltä. Sää voi vaihdella paljon! Lämpimänä kesäpäivänä minulla oli hanskat, takki ja kerrastopaita päällä Galdhøpiggenin tuulisella huipulla. Kun kiipesin jyrkkää auringon paahtamaa nousua Glittertindeniin oli pakko ottaa paita pois päältä.

Valitse kengät joissa pystyt kävelemään tai juoksemaan koko päivän. Olipa kyseessä jäykät vaelluskengät tai minimalistiset paljasjalkakengät. Tällä reissulla otin noin 55 000 askelta.

Ota myös oma yksilöllinen energiatarpeesi huomioon ja valitse eväät sen mukaan. Itse kulutin 3 l vettä sekä 300 g juustoa ja 300 g ruskeaa juustoa retkeni aikana. Mutta tämä on toinen tarina.

Palautuminen pitkältä vaellukselta voi kestää x-määrän aikaa riippuen vauhdista, kunnosta ja oletko tottunut pitkiin lenkkeihin. On turha suunnitella maailman valloitusta seuraavalle päivälle.

Onko Jotunheimen kansallispuisto haaveissasi? Jäikö jokin homma askarruttamaan tästä kohteesta? Kysy kommenteissa!

Mainos Fitnesstukku

Hyödylliset linkit kun suunnittelet Galdhøpiggen ja Glittertinden valloitusta:

Antonia Haga


Kirjoittajasta:

Olen Antonia Haga pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Lähdin Norjaan harjoittelemaan ja etsimään seikkailuja upeassa luonnossa.

Sinua saattaa kiinnostaa nämä artikkelit:

Uusimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.