Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Linkit mekitty *-merkillä. 
Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta

Exped Synmat UL M on hemmetin hyvä makuualusta! Synmat on ollut luotettava petikumppanini retkillä jo pari vuotta. Hänen seurassaan olen nukkunut yöt mukavasti. Niin mukavasti, että en edes kaivannut muuta seuraa, kuten kunnon patjaa. En edes silloin kun lähdin pakulla useamman viikon roadtripille Norjaan.

Exped Synmat UL M on pieni ja kevyt, joten sitä on näppärä pitää mukana. UL tarkoittaa “ultralight” elikkä suomeksi “tosi kevyt”! UL ei ole kevein puhallettava makuualusta, mutta mielestäni ihan riittävän kevyt. Varsinkin kun otetaan huomioon makuualustan muut ominaisuudet.

Jokaisen itseään kunnioittavan retki- ja vaellusvarusteen tärkein ominaisuus on, että se pakkautuu pieneen tilaan. Exped Synmat UL M vie tilaa repussa vain lihavan juomapullon verran!

Exped makuualustat voidaan täyttää nopeasti ja näppärästi pumpulla, joka tulee patjan mukana. Täyttäminen onnistuu pimeässä, puoli kuolleena ja näpit jäässä alle minuutissa! Tyhjentäminen käy vieläkin nopeammin jos tulee äkkilähtö…

Makuualustassa on kylmää eristävä täyte, joka pitää nukkujaa lämpimänä vaikka maa tai lattia olisi kylmä. Exped valmistaa makuualustoja, jonka täytteenä on keinokuitu, untuva tai ei mitään (elikkä pelkkää ilmaa).

Exped Synmat UL M arvostelu

Mukavuus 5/5!

Mielestäni Exped Synmat UL M on todella mukava makuualusta! 7 cm paksu patja on mielestäni tarpeeksi paksu. (Olen kevyt, luinen ja yleensä mustelmilla päivän seikkailuista.) Synmatilla voin nukkua mukavasti vatsallani, selälläni ja kyljelläni. Patjasta saa pehmeämmän jos ei täytä sitä äärimmilleen.

Exped makuualustan pinta on vettähylkivä. Patjaa on helppo pestä juoksevalla vedellä ja rätillä.

Makuualustan pinnassa on hunajakennomainen kuvio jotta patja ei tuntuisi liukkaalta. Tarkoitus on pitää nukkujaa paremmin patjan päällä. Tähän asti olen löytänyt itseni joka aamu patjan päältä, joten taitaa toimia.

Exped hunajakenno materiaali

Exped patjan täyttäminen

Paras ja nopein tapa täyttää Exped makuualusta on pumpulla. “Pumppu-pussi” tulee monen patjan mukana. *Exped Schnozzel Pumpbag Ultra L pussilla voit täyttää patjan helposti ahtaassa tilassa alle minuutissa! Pumppuun kerätään ilmaa, jota sitten puristetaan patjaan sisään. Itse käytän “halaustyyliä” kun täytän makuualustan.

Puhallettavat makuualustat, varsinkin ne joissa on eriste, pitää nimenomaan täyttää pumpulla, eikä puhaltamalla! Kun hönkäiset patjaan siihen kulkeutuu kosteutta lämpimän hengityksen mukana. Ilmatiivis ja vesitiivis patja ei halua kosteutta sisäänsä. Myös eriste, olipa se keinokuitua tai untuvaa, ei kaipaa kosteaa hengitystäsi.

Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta venttiilit

Pumppu pakkautuu todella pieneksi ja mahtuu makuualustan säilytyspussiin. Roskapussin kokoinen pumppu on vesitiivis ja siinä voidaan säilyttää esm. vaatteita. Sitä voidaan käyttää kuten “dry bag”. Extreme olosuhteissa pussia voidaan jopa käyttää kellukkeena… ja miksei itse makuualustaa…?

Exped Schnozzel Pumpbag Ultra L
Exped Schnozzel Pumpbag Ultra L

Tässä on video miten *Exped Schnozzel Pumpbag Ultra L pumppu toimii ja Exped makuualusta täytetään.

Exped patjan tyhjentäminen

Exped patjoissa on erillinen venttiili täyttämiseen ja tyhjentämiseen.

Tyhjentäminen käy nopeasti avaamalla tyhjennysventtiilin. Jonka jälkeen patjaa voidaan rullata kasaan ja survoa säilytyspussiin.

Makuualustan kovuutta voi säätää vaikka sen päällä makaisi. Avaat vain venttiilin, josta täytetään makuualustaa. (Ei sitä toista! Sisään -venttiilissä on lenkki, jotta venttiilit eivät menisi sekaisin pimeässä.) Sen jälkeen painat venttiilin läppää, jolloin voit päästää sopivan määrään ilmaa ulos.

Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta venttiili
Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta 7 cm

Exped Synmat UL M makuualusta kylmässä ja talvella

Exped Synmat UL M on keinokuitu täyte. Täytteen R-arvo on 3,3. Tämä sopii 3-vuodenajan käyttöön. R-arvo talvi makuualustoille on yleensä korkeampi kuin 5. Kuten tämä *Exped Downmat, jossa on untuvatäyte.

Olen kuitenkin käyttänyt Synmat UL myös talvella -6 asteen pakkasessa. Asetin Synmatin jääkylmälle kumimatolle. Aamuneljältä jouduin nousemaan, jotta en paleltuisi. Syytän kuitenkin huonoa makuupussia kylmästä yöstä.

Exped Downmat UL M on saman mallinen ja painoinen ja vähintään yhtä mukava makuualusta kuin Exped Synmat UL M. Se on untuvatäytteinen ja sen R-arvo on 5,8. Downamtilla yöpyy kylmemmässä kelissä mukavammin R-arvon mukaan. Olen nukkunut myös lämpiminä kesäöinä Exped Downmat UL makuualustalla ilman että hikoilin.

Tämän takia en ole täysin vakuuttunut siitä, miten paljon R-arvot vaikuttavat käyttömukavuuteen. Makuualustan R-arvoa voi itse nostaa asettamalla patjan alle tai päälle jotain eristettä.

Entä jos Exped puhallettavaan makuualustaan tulee reikä?

Exped puhallettavassa makuualustassa on mukana paikkausvälineet. Paikkausvälineet kannattaa aina pitää mukana! Makuualusta on hyödytön jos siitä karkaa ilmat. Paikkausvälineet sopivat nätisti taskuun, joka on patjan säilytyspussissa. Vielä en ole onneksi joutunut paikkaamaan makuualustaa. Lupaan kuitenkin, että en aio edes yrittää keventää varusteita jättämällä paikkausvälineet kotiin…

Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta paikkaus
Pakattu Exped Synmat UL M puhallettava makuualusta

Exped Synmat UL M mitat

Paino: 568 g (punnittu omalla vaa-alla)

Koko pakattuna: 24 x 9,5 cm

Mitat täytettynä:

  • paksuus: 7 cm
  • pituus: 183 cm
  • leveys: 52 cm

Exped makuualustan huonot puolet

Hinta! Exped puhallettavat makuualustat ovat kalliit. Expedin patjat ovat kuitenkin laadukkaat ja laadusta joutuu ja kannattaa maksaa! Täytteinen patja et saa alle satasella. Hinta on lähempänä 200 €.

Onko Exped paras ilmatäytteinen makuualusta?

En oikeastaan keksi haukuttavaa Expedin makuualustoissa. Expedillä on hyvä maine. Makuualustat ovat laadukkaat. Siis ihan oikeasti laadukkaat!

En ole katunut sitä, että ostin Exped Synmat UL M. Tämä hemmetin hyvä makuualusta on tehnyt retkiöistä huolettomat. Aamulla herään yhtä pirteänä kuin olisin nukkunut sängyssä. Näin jaksan päivisin seikkailla!

Mistä voi ostaa Exped puhallettavan makuualustan?

Exped Synmat UL M voi ostaa Partioaitasta *tästä.

Exped Downmat voi ostaa Partioaitasta *täältä tai Scandinavian Outdooresta *täältä.

“Pumppu pussi” Exped Schnozzel Pumpbag Ultra L löytyy Scandinavian Outdooresta *täältä. Pumppu käy 20 mm Exped-venttiileihin. Voit ostaa pumpun erikseen mikäli sinulla on Exped makuualusta, jossa on toisenlainen täyttö-systeemi ja haluat vaihtaa parempaan.

Lisää mahtavia kamoja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.