Karhunkierros polku reitti

Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Karhunkierros kulkee Hautajärveltä Rukalle Oulangan kansallispuistossa. Reitti kulkee luonnonkauniissa maastossa ja on 82 km pitkä. Matka kestää yleensä 3 – 5 päivää. Reitin varrella on autiotupia, joissa voi yöpyä maksutta.

Ne jotka eivät halua kulkea 82 km voivat kiertää Pienen karhunkierroksen. Pieni karhunkierros on 12 km pitkä ja sitä patikoidaan yleensä noin 4 – 6 tunnissa. Matkan varrella on hienoja koskia ja jyrkkiä kohtia. Pieni karhunkierros alkaa täältä ja päättyy samaan paikkaan.

Karhunkierros reitti kulkee osalla pienestä karhunkierroksesta. Tältä sivulta löytyy lisää vaelluskohteita missä voit nähdä Oulangan kansallispuiston parhaat palat lyhyemmällä retkellä. Suosittelen Könkään Keino, joka alkaa Oulangan Luontokeskuselta.

Lue täältä miten kävi kun yritin selvitä Karhunkierroksesta yhdessä päivässä!

Mainos Scandinavian Outdoor

Karhunkierros alku- ja päätepisteet

Karhunkierros reitti alkaa Karhunkierroksen luontokeskukselta Hautajärveltä. Karhunkierroksen alku sijaitsee Hautajärvellä tie V950 varrelta. Karhunkierroksen alun sijainti on tässä. Karhunkierros päättyy Rukan kylään tähän. Karhunkierros voi kulkea molempiin suuntiin tai edestakaisin.

Matka tietä pitkin Rukalta Hautajärvelle on 45 km. Mutta ei hätää! Tämän matkan voi kulkea bussilla tai taksilla.

Jos ei halua kulkea koko Karhunkierroksen voi kulkea vain pätkiä reitistä. Voit esimerkiksi aloittaa retkeksi Oulangan luontokeskuksesta, jolloin säästät 28 km.

Mikäli puhti loppuu kesken ja haluat maitojunalla kotiin, voit keskeyttää vaelluksen useammasta kohdasta Karhunkierrosta. Reitin varrella on muutama paikka mistä pääsee tielle ja voi pelastautua sivilisaatioon taksilla. Varsinkin Pikku karhunkierroksesta Rukan suuntaan on metsäautoteitä missä kordinaatit.

Huomio, että Karhunkierros kulkee korvessa, missä ei aina ole puhelimilla kenttää. Hätänumeroon pitäisi kuitenkin olla mahdollista soittaa.

Karhunkierros bussi

Karhunkierroksen alkupisteelle Hautajärvelle pääset Rukasta näppäräsit bussilla. Karhunkierrosbussi kulkee Kuusamo – Ruka – Juuma – Oulanka – Hautajärvi ja takaisin. Katso aikataulut täältä. Karhunkierrosbussi ei kulje Hautajärvelle talvisin. Jos retkesi ajoittuu lokakuulle saattaa olla että joudut järjestämään muuta kyytiä.

Välin voi myös kulkea taksilla.

Karhunkierros kartta ja reitti

Karhunkierroksen kartta löytyy täältä: retkikartta.fi.

Tämä kartta Oulangan kansallispuistosta on mielestäni paras kun suunnittelet reittiä ja jaksotat vaellusta. Kartta löytyy alta mutta avautuu tarkempana linkistä.

Karhunkierros kartta

Huomioi, että maaston jyrkkyys ja haastavuus kasvaa lähempänä Rukaa kun reitti ylittää Valtavaaran. Suurin osa reitistä kulkee tasamaastossa. Nousut ovat lyhyet mutta jyrkät. Välillä on portaat sekä köysikaide.

Koko Karhunkierrosta ei voida pyöräillä. Maasto on liian jyrkkä ja siinä on portaita jotta pyöräily olisi nautinnollista. Reitillä on myös pyöräilykielto kylttejä. Jos haluat maastopyöräillä Karhunkierroksen maisemissa niin katso täältä mitkä reitit voit pyöräillä.

Mainos Partioaitta

Jyrävänkoski Pieni Karhunkierros
Pieni karhunkierros Myllykoski tupa
Karhunkierros polku Kitkajoki
Karhunkierros polku
Valtavaara Karhunkierros kivinen polku

Mainos Weekendbee

Karhunkierros vaelluksella yöpyminen

Karhunkierroksen reitin varrella on kaikkiaan 10 autiotupaa ja päivätupaa. Autiotuvassa voi yöpyä. Päivätupa ei ole yöpymistä varten. Tarkista mitä kukin tupa sisältää täältä. Autiotupiin mahtuu 10 – 20 henkilöä nukkumaan. Ota mukaan mitä tarvitset yöpymiseen kuten makuualusta ja makuupussi. Tuvissa on vain kova puinen siskonpeti missä makoilla.

Tuvissa on kamiina ja ulkona on polttopuita sekä käymälät. Käymälöissä ei ole WC-paperia, joten varaa omat mukaan. Vesi pitää puhdistaa ennen juomista, joko keittämällä tai vesisuodattimella. Koska autiotuvissa on kamiina voit lämmitellä ja kuivattaa varusteita.

Jos vaeltaa Karhunkierroksen kolmessa päivässä ja haluaa jakaa matkan suunnilleen yhtä pitkiin etappiin, suosittelen yöpymään Ansakämpässä ja Siilastuvalla. Silloin kulke noin kolmasosan karhunkierroksesta yhdessä päivässä.

Majoitus ennen ja jälkeen vaellusta

Kuusamossa ja Rukalla on useampia hotelleja ja mökkimajoitus. Etsi itsellsi sopiva majoitus hotels.com sivulta.

Mainos Lomarengas

Antonia Haga xco kuvaaja Terhi Martikainen

Antonia Haga

Olen pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Vaeltaminen on mahtava tapa seikkailla luonnossa! Uudet reitit tekevät pitkistä lenkeistä mielenkiintoiset!

Kuva: Terhi Martikainen

Kiinnostavat artikkelit:

Uusimmat artikkelit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.