Autolla Norjaan tunturi

Mitä pitää tietää ennen kuin lähdet autolla Norjaan? Mitä pitää olla mukana? Missä kunnossa pitää auto ja renkaat olla? Autolla ajaminen ulkomailla voi olla jännittävää. Tämän artikkelin avulla pääset jyvälle autolla ajamisesta Norjassa.

Mainos Discover Cars

Auto ja dokumentit

Ennen kuin lähdet autolla Nojaan tarkista, että autosi on rekisteröity, katsastettu, liikennekäytössä ja että liikennevakuutus on voimassa. Varmista myös että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava ja miten kauan vakuutus on voimassa. Jotkut liikennevakuutukset ovat vain voimassa 3 kuukautta ulkomaan matkalla.

Tarkista myös, että sinulla on mukana tarvittavat dokumentit kuten rekisteriote, green card ja ajokortti.

Green Card

Green Card on todistus ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Et tarvitse Green cardia kun lähdet autolla Nojaan jos autosi on rekisteröity Suomessa. Mutta on kuitenkin suotavaa pitää Green Card mukana ulkomailla. Voit tilata Green Card maksutta omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Ajokortti

Suomalaisella ajokortilla voit ajaa Norjassa niin kauan kuin ajokorttisi on voimassa.

Norjassa voit ajaa ajokortilla jota on myönnetty EU/EEA maassa niin kauan kuin kyseinen ajokortti on voimassa. Voit ajaa ajokortilla jota on myönnetty EU/EEA maan ulkopuolella enintään 3 kuukautta. Lue tarvittaessa lisää muista ajokorteista täältä.

Mainos Autoluotto

Auton varusteet

Auton pakolliset varusteet kun ajat Norjassa ovat varoituskolmio sekä huomioliivi.

Tarkista myös, että auto, nesteet ja renkaat ovat kunnossa. Voi olla hyvä pitää mukana öljyä, jäähdytin-nestettä, pissapojan neste, vettä ja sammutin.

Renkaat kun ajat Norjassa

Norjassa voit ajaa nastarenkailla 1 marraskuuta aina ensimmäiseen maanantaihin pääsiäismaanantain jälkeen. Nordland, Troms ja Finnmark maakunnissa voi käyttää nastarenkaita 16 lokakuuta – 30 huhtikuuta.

Jos sää ja tieolosuhteet tätä vaativat voit käyttää nastarenkaita ja ketjuja näiden päivämäärien ulkopuolella. Jos käyttää nastarenkaita ajoneuvon kaikki renkaat pitää olla nastarenkaat.

Voit käyttää kitkarenkaat ympäri vuoden. Huomio kuitenkin, että kitkarenkailla on heikompi pito märällä asfaltilla kuin kesärenkailla.

Renkaiden urasyvyys pitää olla ainakin 3 mm 1 marraskuuta – ensimmäinen sunnuntai pääsiäismaanantain jälkeen. Nordland, Troms ja Finnmark maakunnissa 3 mm urasyvyys pätee 16 lokakuuta – 30 huhtikuuta. Näiden päivämäärien ulkopuolella urasyvyys pitää olla ainakin 1,6 mm.

Kesärenkaiden käyttö talvella lumisilla ja jäisillä teillä on kielletty.

Mainos Xero Shoes

Norjan tiet

autolla norjaan serpentiinitie Norjassa

Norjan isommat tiet ovat hyvässä kunnossa. Norjassa on nopeat moottoritiet mutta myös vaativaa ajettavaa. Norja on täynnä vuoristoja ja uomia. Täällä voi olla jyrkät serpentiinitet. Tällaiset tiet voivat olla vaativia ajaa. Jos lähdet korpeen voit myös löytää mutkaisia ja kuoppaisia sorateitä.

Kun ajat alas pitkissä, jyrkissä alamäissä jarrut voivat ylikuumentua. Jotta välttäsit sen, että jarruista katoaa pito, aja alamäkeen matalalla vaihteella.

Soratie Norjassa jossa lehmiä Jotunheimen kansallispuisto

Norjassa tiet voidaan sulkea yllättäen onnettomuuksien, lumen, tuulen tai muiden sääolosuhteiden takia. Jotkut tiet ovat myös suljettu öisin. Kun lähdet uuteen paikkaan katso aina liikennetiedotteet ja suljetut tiet tästä käytännöllisestä sovelluksesta: vegvesen.no. Silloin et joudu odottamaan puomin takana kunnes tie aukeaa. Jos olet tietoinen reittisi haasteista navigaattori ei myöskään onnistu lähettämään sinut tielle, missä on kaksi metriä lunta joka sulaa muutaman kuukauden päästä.

Lumiaura kolaa tietä tunturissa Norjassa

Norja on täynnä teitä missä on tunneleita. Tunnelit voivat olla monta kilometriä pitkiä.

Tunneli Norjan tiellä

Norjassa on hirviä ja muita elukoita, jotka voivat juosta tielle. Teillä liikkuu ja makoilee kesäisin lampaita ja lehmiä. Joten silmä tarkkana varsinkin tunturissa!

Lampaita tiellä Norjassa

Mainos Gina Tricot

Sää Norjassa

Norjassa voi olla hyvin vaihtelevaa. Norja on maa missä meri kohtaa vuoriston, joten sää voi myös vaihdella suuresti riippuen missä liikut. Katso säätiedotus yr.no

Maastopyörä nojaa tien lumipenkkaan Norjassa

Norjan liikennesäännöt

Norjassa on aika samat liikennesäännöt kuin Suomessa.

Nopeusrajoitus taajamassa on 50 km/h ja taajaman ulkopuolella 80 km/h mikäli muuta ei ole kerrottu nopeusrajoitus liikennemerkillä.

Pidä ajovalot päällä myös päivällä.

Mainos Fitnesstukku

Tietullit ja lautat Norjassa

Joillakin teillä on tietulli. Tietulli maksaa muutaman euron. Kamera rekisteröi ajoneuvon rekisterikilven ja lasku lähetetään omistajan osoitteeseen muutamassa kuukaudessa. Voit rekisteröidä ajoneuvosi Euro Parking Collection sivustolla niin saat laskun nopeammin sähköisesti.

Autopass.no sivulta näet kartalta missä ovat tietulleja.

Joitakin vesistöjä et voi ylittää siltaa pitkin. Näissä paikoissa on lautta. Lautta saattaa kulkea jopa vartin välein. Jotkut lautat eivät kulje talvella. Voi olla hyvä idea tarkista miten usein kyseinen lautta kulkee. Google maps varoittaa lautoista.

Kun tulet osuudelle missä ylitys tapahtuu lautalla, niin aja autokaistalle. Odota että voit ajaa lautan kyytiin. Nauti osuudelta ja jatka ajamista vastarannalla.

Mainos: Vuokraa auto Norjassa!

Antonia Haga


Kirjoittajasta:

Olen Antonia Haga pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Vietin talven 2020 sekä osan kesästä Norjassa ja tein roadtrippejä kohteena seikkailuja ja upeita luontoelämyksiä!

Sinua saattaa kiinnostaa nämä artikkelit:

Uusimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.