Kiinnostaako pyöräsuunnistus? Haluatko kokeilla mitä pyöräsuunnistus on?

Pyöräsuunnistuksessa kierretään suunnistusrataa polkupyörällä. Rastit ovat sijoitettu polkujen ja urien viereen, jotta on mahdollista päästä rastille pyörän kanssa. Jos osaat ajaa polkupyörällä ja pitää karttaa oikein päin osaat myös pyöräsuunnistaa.

Jos haluat kokeilla tätä vauhdikasta lajia, niin näillä ohjeilla pääset alkuun!

Pyöräsuunnistus kuntorastit

Hyvä tapa aloittaa pyöräsuunnistaminen on käydä kuntorasteilla tai iltarasteilla. Iltaisin ei järjestetä pelkästään suunnistusrasteja vaan myös pyöräsuunistusrasteja. Kuntorastit eivät vaadi että ilmoittaudut etukäteen ja niihin voit osallistua muutamalla eurolla.

Tiedustele myös paikalliselta suunnistusseuraltasi järjestävätkö he pyöräsuunnistusrasteja. Pyöräsuunnistus on suunnistusliiton alainen laji ja sitä harrastetaan suunnistus-seuroissa ei pyöräilyseuroissa.

Pyöräsuunnistuksen kuntorastit eri paikkakunnilla:

Rastilippu.fi -palvelusta voit myös löytää pyöräsuunistusrasteja sekä omatoimirasteja (mikäli seurat niitä muistaisivat laittaa niitä sinne).

Omatoimirastit voit hyvin kiertää pyörällä jos löydät pyörälle soveltuvan radan. Kortteli- ja tiheäuraisilla ulkoilualueilla pyörän kanssa liikkuminen rastille onnistuu parhaiten.

Mainos autoluotto

Mitä varusteita tarvitsen kun lähden pyöräsuunnistamaan?

  1. Polkupyörä. Millä tahansa maastopyörällä voit aloittaa ja kokeilla pyöräsuunnistusta. Pyörä joka en vähemmän soveltuva maasto-ajoon voit vielä päästää rataa ympäri. Mutta jos on pyörä on surkea saattaa olla että kerta on ensimmäinen ja viimeinen vain sen takia että ei ole hauskaa. Lue lisää mikä on hyvä pyörä pyöräsuunnistukseen täältä.
  2. Pyöräilykypärä on pakollinen varuste pyöräsuunnistuksessa.
  3. Karttateline kiinnitetään pyörän ohjaustankoon. Karttateline pitää kartan paikoillaan, jotta sitä on helppo lukea. Joillakin iltarasteilla voit lainata karttatelineen. Karttalineen voi ostaa verkkokaupasta, jälleenmyyjältä tai myyjältä tapahtumissa. Lue lisää karttatelineestä täällä.
  4. Liemaisin. Voit kiertää iltarasteilla ilman ajanottoa. Jos haluat ajan tarvitset leimaisinlaitteen. Suomessa käytetään Emit -ajanottoa. Voit vuokrata Emit-kortin tai emiTag-leimasimen iltarasteilla. Voit myös ostaa itsellesi oman Emit-leimasimen verkkokaupasta tai myyjältä. Emit tai emiTag maksaa noin 80 euroa. Emit-kortti on kuitenkin kuoleva systeemi pyöräsuunnistuksessa. Kilpailuissa käytetään yhä useammin emiTag-järjestelmää. Tämä on parempi vaihtoehto vauhdikkaassa lajissa, niin ei tarvitse pysähtyä rastin kohdalla. Ulkomailla on käytössä Ident ja Ident Air.

Mainos Partioaitta

Miten voin kilpailla pyöräsuunnistuksessa?

Pyöräsuunnistus maastopyörä ja karttateline

Pyöräsuunnistuskilpailut löydät Suomen Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta täältä. IRMA:stä löytyy kilpailukalenteri ja voit ilmoittautua kisoihin.

Jotta voit kilpailla pyöräsuunnistuksessa tarvitset kilpailulisenssin. Ohjeet miten ostat lisenssin tai fillaripassin löydät suunnistusliiton sivuilta täältä.

Pidä myös huoli siitä, että vakuutuksesi kattaa kilpaurheilun! Jos sinulla ei ole vakuutus oman vakuutusyhtiön kautta voit ostaa urheiluvakuutuksen samalla kun ostat lisenssin. Vakuutus ei ole pakollinen kisoissa mutta se on hyvä olla jos käy pipi.

Mainos Fitnesstukku

Muut MTBO artikkelit

Mainos Elisa Kauppa

Kirjoittanut: Antonia Haga

Olen pyöräsuunnistanut vuodesta 2004 lähtien. Aloitin pyörsuunistamisen paikallisilla iltarasteilla. Sen jälkeen olen kilpaillut ympäri Suomea, Eurooppaa sekä Australiassa. Olen moninkertainen SM-, EM- ja MM-mitalisti pyöräsuunnistuksessa sekä SM-mitalisti maastopyöräilyssä.

Kuva: Terhi Martikainen

Uusimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.