pyörsuunnistus karttateline

Karttateline on vekotin jota kiinnitetään polkupyörän ohjaustankoon. Kartta laitetaan telineeseen, missä se pysyy lujasti kiinni ja toivon mukaan kuivana urheilusuorituksen aikana. Pyöräsuunnistus, rogain, multisport, seikkailu-urheilu ovat lajejea joissa käytetään karttatelinettä.

Karttateline koostuu telineestä, jota kiinnitetään polkupyörän ohjaustankoon. Telineen päällä on levy, jota voidaan pyörittää jotta kartta on aina haluttuun suuntaan käännettynä. Levy kiinnittyy pultilla telineeseen. Levyn päällä on muovi, joka pitää kartan paikoillaan ja kuivana.

karttateline alta

Karttatelineitä on useampia malleja ja valmistajia. Isolla ja pienellä karttalevyllä. Itse käytän pyöräsuunnistuksessa karttalevyän, jonka mitat ovat 28 x 28 cm. Tähän mahtuu juuri ja juuri A4 kokoinen kartta. Isommat kartat joudun taittamaan.

On olemassa isompiakin karttalevyjä mutta itse tykkään käyttää pyöräsuunnistuksessa pienempää. Jos sinulla on useampaa levyä voit vaihtaa levyä kartan koon mukaan.

Karttateline voi olla aika hintava hankinta. Karttateline maksaa yleensä 50 – 80 euroa. Jos haluat vain kokeilla pyöräsuunnistusta tai rogainingia voit myös tehdä itse karttalineen: DIY karttateline.

Aloitin pyöräsuunnistuksen hiihtosuunnistuken karttatelineellä, josta isä oli väsännyt ohjaustankoon kiinnitettävän version. Tämä oli kuitenkin aika tärisevä eikä kovin vedenpitävä kapistus.

Mainos autoluotto

Karttateline ja sen tärkeimmät ominaisuudet

Pyöräsuunnistuksen karttateline

Karttateline pitää sopia ohjaustangon ympäri. Mikäli kartateline luisuu voit laittaa teippiä ojaustangon ympäri, siihen kohtan mihin teline kiinnittyy jotta teline istuu naftimmin. Karttateline joka valuu ja kippaa kivikkoisella polulla on ärsyttävä! Myös tärisevä karttateline ja väpättävä karttalevy hankaloittaa kartan lukemista vauhdista.

Välillä tullaan vauhtia 50 km/h mäkeä alas. Jos ilmavirtaus pääse muovin ja levyn alle voi olla, että tuuli repii kartan mukanaan.

Välillä sataa. Välillä sataa rankasti. Välillä kartta ei ole vedenpitävää sorttia. Muovikalvon tehtävä on pitää kartan kuivanan ja puhtaana. Jos kartta pysyy mahdollismman kuivana ja puhtaana mahdollismman pitkään on kivempi lukea karttaa. Iso kartta tulee kuitenkin kastumaan nurkista telineessä kuin telineessä.

Tiedän tapauksen kun lähdettiin pyöräsuunistamaan armottomassa kurakelissä. Tällä yksilöllä oli uusi karttateline. Karttatelineen muovikalvo oli sellaista sorttia, että siihen tarttui kura niin rankasti, että karttaa ei näkynyt muovin läpi. Vaikka kuski kuinka pyyhi mutaa pois! Kokeile uutta telinettä vaihtelevassa kelissä ennen kuin lähdet kauden tärkeimpiin kisoihin.

Mikäli karttatelineen levy pyörii itsestään töyssyillä kannattaa kiristää mutteria, joka pitää levyn kiinni telineessä. Jos pyörän menosuunta muuttuu kun yrität pyörittää karttalevyä, niin löysää mutteria.

Karttateline, jota voidaan kiinnittää ohjaustankoon ilman työkaluja ja ruuveja helpottaa elämää huomattavasti! Silloin pyörän pakkaaminen kisapaikoilla ja valmistautuminen kilpailuun on sujuvampaa.

Karttatelineeseen pitää olla vaivatonta asettaa karttaa. Muovikalvo on yleensä kiinni napeilla, tarralla tai kuminauhoilla koukuissa. Pidän sellaisesta muovista, joka on kiinteästi kiinni yhdessä sivussa, jotta muovi ei lennä metsään kun säätää karttaa. Hyvä karttateline mahdollistaa sen, että huiput taittavat näppärästi kartoista origamit yhdellä kädellä vauhdista.

Minulla oli karttalevy joka iän myötä rupesi taittumaan kulmista ja “aaltoilemaan”. Silloin kartan lukemisesta tuli hankalaa. Haluan lukea karttaa tasaselta alustalta.

karttatelineen keskiö mutteri

Mainos kiwi.com

Meneekö karttateline helposti rikki?

Karttatelineet ovat yllättävän tukevarakenteisia vaikka useimmat näyttävät siltä, kuin ne olisit eskarissa askarreltuja. Aina välillä joku tulee kuitenkin vastaan pyöräsuunnistuskisoissa karttalenineen levy suussa, kun se on irronnut. Irtoamisen syy on yleensä kolari tai se, että syöksyt ruhosi kanssa karttatelineen päälle.

Olen monta kertaa lentänyt sarvien yli niin, että pyörä on lentänyt nokalleen ja karttateline osunut maahan. Vain kerran on karttatelineen levy taittunut, mutta levy on pysynyt kiinni. Joten olen voinut jatkaa matkaa.

Karttatelineisiin saa myös varaosia jos ne hajoavat. Muovikalvon voi joutua uusimaan ekana kun se on kovassa käytössä ja oksien armoilla.

Karttalenieen kannattaa myös puhdistaa kisan jälkeen, ettei kura pääse pinttymään muoviin. Ota kisan jälkeen kartta heti pois telineestä! Märästä kartasta saattaa juuttua väriä muovikalvoon. Levyn ja muovin väliin kannattaa laittaa vaikka tiskirätin suojaksi säilytyksen ajaksi, jotta mutterista ei tule väriä tai muotoja muovikalvoon.

Mainos Fitnesstukku

Muut MTBO artikkelit

Mainos Elisa Kauppa

Kirjoittanut: Antonia Haga

Olen pyöräsuunnistanut vuodesta 2004 lähtien. Olen kilpaillut ympäri Eurooppaa sekä Australiassa. Olen moninkertainen SM-, EM- ja MM-mitalisti pyöräsuunnistuksessa sekä SM-mitalisti maastopyöräilyssä.

Kuva: Terhi Martikainen

Mainos Partioaitta

Uusimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.