Norjan Flørli on kuuluisa maailman pisimmistä puuportaistaan. Portaissa on 4444 askelmaa. Flørli on nykyään pieni retkikohde Lysefjord vuonon upeissa maisemissa. Flørliin alettiin rakentamaan voimalaitos 1918, mutta se ei oikein tahtonut onnistua… Ja hyvä niin, koska nyt Flørlissa on mahtavat vaellusreitit! Korjaan: maisemat ovat mahtavat. Reitit ovat hengenvaaralliset!

Flørli Lysefjord vuonon rannalla

Flørli 4444 ovat maailman pisimmät puuportaat

Joku on laskenut (tai päättänyt) että maailman pisimmissä puuportaissa on 4444 askelmaa. Flørlitrappene alkavat heti Lysefjordin rannalta hotellin nurkasta.

Olin Flørlissa kaksi kokonaista päivää. Ensimmäisenä päivänä kiipesin portaat ylös ja juoksin Rallarstien takaisin alas. Ajattelin ensin juosta portaat ylös mutta sain haudata tämän idean alkumetreillä. Portaat ovat hyvin jyrkät! Vauhti oli kävelytahtia ja ja piti miettiä mikä on tehokkain tapa edetä: askelma kerralla, kaksi askelmaa vai nelivedolla?

Portaat ovat kapeat ja yksi mahtuu kävelemään kerralla. Portaiden vieressä kulkevat rautatiekiskot, joita pitkin vedettiin aikoinaan kärryä ylös. Kerran tapahtui tekninen erhe, jonka seurauksena kärryt syöksyivät kiskoja alas. Tämän jälkeen rakennettiin portaat jotta voimalaitoksen työntekijät voisivat turvallisemmin matkustaaa ylös ja alas vuonon rinnettä.

Portaissa on runsaasti tasanteita missä voi ohittaa tai pitää taukoa. Reippailin portaat ylös 41 minuutissa. Strava-segmentin naisten ennätyksestä jäin 2 minuuttia.

Loppuosa on “kanaporrasta”. Uskon että portaissa on enemmän askelmia kuin 4444 kun lasketaan mukaan kanaportaat. Joku noheva on laskenut portaat ja laittanut kyltin 500 askelman välein. 4444 kyltti tulee vastaan noin 100 m ennen järveä missä portaat loppuvat. Mutta jos kanaportaat ei pidetä kunnon porrasaskelmana portaissa on vähemmän askelmia kuin 4444. Puuttuvat portaat löytyvät kuitenkin muilla reiteillä ympäri Flørlia.

Flørlitrappene maailman pisimmät puuportaat
Flørlitrappene maailman pisimmät puuportaat
Flørlitrappene maailman pisimmät puuportaat

Mainos Xero Shoes

Flørli vaeltaminen ja polkujuoksu: yksi päivä aikaa!

Jalkavammainen saattaa jäädä laiturille tässä paikassa. Jos aikoo patikoida tai polkujuosta Flørlissa saa varautua todella jyrkkään maastoon, kivikkoisiin polkuihin ja siihen että huipulla tulee kylmästi. Pidä mukana tuulenpitävä takki. Norja on myös sateinen paikka. Varsinkin täällä lännessä Vestlandetissa Atlantin lähellä.

Hotellin vessasta tai nurkalta löytyy kartta Flørlin vaellusreiteistä. Nappaa kartta mukaan!

Jos on vain päivä aikaa viettää Flørlissa suosittelen että kiipeät portaat ylös ja lasket Rallarstien alas. Rallarstien alas oli mahtavaa jyrkkää polkujuoksua unohtamatta hienot amisemat! Tämä reissu on noin 6 km pitkä ja kestää keskiverto retkeilijälle 3 tuntia ilman taukoja. Juoksija puolittaa tämän ajan. Jos oman jalan pito mietityttää kannattaa laskea portaat takaisin alas. Se on helpompi reitti.

Flørli Rallarstien vellusreitin varrelta on hienot maisemat Norjan Lysefjord vuonoon
Rallarstien

Kun laskeudut alas Flørliin Rallarstien pitkin niin yhdessä kohtaa metsässä on kyltti oikealle jossa lukee “Foss”. Tästä kannattaa kääntyä jos haluaa nähdä vesiputouksen läheltä. Kun seuraat polkua pääset jyrkänteen reunalle mistä näet vesiputouksen. Voit joko jatkaa takaisin kohti Rallarstien tai seurata polkua oikealle jyrkänteen reunaa. Polku vie vesiputouksen päälle.

Flørli vesiputous ja näkymä Lysefjorden vuonoon.

Iltakävelynä kiersin Florlineset Opp. Oikeastaan olin muistikoiden perässä koska ruokavarastoni olivat jälleen hiipumassa kun aikataulu venyi erinäisistä syistä. Florlineset Opp ei ole niin pitkä reitti mutta se on jyrkkää nousua jos kiertää vastapäivään. Maisemat vuonoon ovat hienot.

Mainos Partioaitta

Flørli vaeltaminen ja polkujuoksu: Ei hätää, 2 päivää aikaa

Olin ylimääräisen päivän Flørlissa koska en ollut varannut lauttaa tarpeeksi etukäteen. Ylimääräisenä päivänä päätin kiertää loput vaellusreitit. Jotkut reitit ovat yksisuuntaisia koska ne ovat niin kapeat ja jyrkät.

Aloitin Klippevandring reitillä jonka varrella on Kalleliklumpen ja upeat maisemat Lysefjord vuonoon.

Kalleliklumpen on Klippevandring -reitin varrellla

Jatkoin Store runden tunturin ympäri. Kipusin myös huipulle. Store runden on enimmäkseen soratietä. Tallustelin portaat alas ja sain nauttia maisemista. En tehnyt nopeusennätyksiä koska oli liikaa vastaantulevia. Mutta sain nauttia maisemista koska kun edellispäivänä kiipesin olin naama kiinni portaissa.

Portailta koukkasin oranssia Lille runden reittiä Fossesti -reitille. Helpommalla pääsee jos kävelee portaat alas. Oranssi reitti on jyrkkä ja liukas.

Flørli tunturimaasto
Flørli turnturimaasto
Tunturin päällä on järviä.

Fossesti kulkee koskea pitkin ylös vesiputoukselle. Tämä on ehkä jyrkin reitti koko Flørlissa ja lopussa on myös jyrkät ja kapeat portaat, mikäli olet jäänyt niitä kaipaamaan. Onneksi päätin retkeni lopuksi kivuta tätä reittiä. Vesiputous on todella hieno! Vesiputouksesta jatkoin polkua joka yhtyy Rallarstien reittiin. Loppu on jyrkkä ja haastava ura. Koko ajan saa olla varautunut liukastumaan. Matkaa tuli 15 km 6,5 tunnissa taukoineen.

Tyttö vesiputouksen vieressä Flørli

Kun retkeily rupeaa maistumaan puulle voit perehtyä Flørlin historiaan vanhassa konehallissa, kalastaa satamassa tai suunnitella seuraavaa seikkailua.

Flørli konehalli
Konehallissa voi tutustua Flørlin historiaan energiantuottajana.

Mainos Discover Cars

Miten Flørliin pääsee?

Flørliin pääsee vain vesiteitse tai vaeltamalla vuorten läpi. Vaellus on useamman päivän retki. Lautat kulkevat arkipäivisin. Lysebotnista pääset Flørliin vartissa lautalla ja Forsandista noin puolessa tunnissa. Lauttamatkan kannattaa varata etukäteen varsinkin jos olet autolla liikenteessä. Itse vietin ylimääräisen päivän Flørlissa kun en varannut lauttaa ajoissa. Lautan voi varata netissä joko Kolumbukselta tai Flåmilta.

Maksoin 90 NOK kuskilta ja henkilöautolta kun matkustin lautalla Lysebotn Flørli. Flørli – Forsand maksoi 150 NOK.

Auton tai matkailuauton voit pysäköidä Flørlin “satamassa”.

Flørli majoitus ja ruoka

Flørlissa voi majoittua hotellihuoneessa, erinäisissä mökeissä, omassa teltassaan tai asuntoautossaan. Suihku ja WC on myös telttailijoiden käytössä 120 NOK. Jäi epäselväksi pitääkö karavaanari maksaa telttamaksun. Maksoin kun majoituin pakettiautossa.

Hotellissa on ravintola. Ravintolasta voit ostaa aamupalapaketteja ja retkievästä.

Flørlissa on myös DNT tupa Flørli turistasjon.

Mökki Flørli
Flørlissa voi majoittua mökissä.

Mainos Lomarengas

Flørli hyödylliset linkit

Mainos Scandinavian Outdoor

Muita kohteita Lysefjord vuonossa

Kjeragbolten: Kun vierailet Lysefjord vuonossa ja Flørlissa kannattaa myös käydä Kjeragbolten kiven luona. Kjerag on matkan varrella kun savut vuonoon idän suunnasta Lysebotn kautta. Kjerag on mahtava! Voit myös aloittaa vaelluksesi Kjeragille Flørlista. Merkattua reittiä pitkin tulee matkaa noin 20 km suuntaansa ja nousua noin 1400 m. Kjeragista lähimmälle tielle on 9 km. Harva patikoi tämän päväreissuna.

Preikestolen: Lysefjordi pohjoisella kalliolla on Preikestolen, joka on upea ilmestys! Flørlista voit matkustaa lautalla Songesandiin (auto mahtuu myös mukaan) ja jatkaa vaeltaminen Preikestolen kalliolle. Jos haluat lyhyemmän patikkaretken voit matkustaa lautalla Forsandiin, mistä voit matkustaa autolla Preikestolen P-paikalle.

Trolltunga parhaat kuvat

Trolltunga: Jos matkasi jatkuu Lysefjord vuonosta pohjoiseen sinun on melkein pakko käydä Trolltunga kalliolla. Trolltunga on varmaan Norjan upein kallio ja kiinnostava vaellus! Preikestolen ja Trolltungan välillä kulkevat bussit.

Mainos Xero Shoes

Kirjoittajasta:

Olen Antonia Haga pyöräsuunnistaja ja maastopyöräilijä. Lähdin Norjaan harjoittelemaan ja etsimään seikkailuja upeassa luonnossa.

Edelliset artikkelit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.