Kjeragbolten on iso pyöreähkö kivenlohkare, joka on jumissa kahden kallion välissä. Kivi sijaitsee 1084 metrissä ja täältä on hurjat näkymät Lysefjord -vuonoon. Upea Kjerag on nähtävyys jossa innokkaan luontofriikin on pakko käydä!

Tyttö tekee x-hypyn Kjegarbolten kivellä

Ota nämä asiat huomioon kun suunnittelet vaellusta Kjeragbolten kivelle

Jos haluat nähdä Kjeragbolten ja ehkä ottaa itsestäsi kuvan kun seisot tällä maailmankuululla kivellä, sinun pitää patikoida. Lyhin matka Kjeragbolten kivelle on jos aloitat Øygardstøl pysäköintialueelta.

Patikkaretki tai vaellus Kjeragbolten kivelle pysäköintialueelta on edestakaisin 9 km. Virallisesti mainostetaan että retki kestää 5 tuntia edestakaisin.

P-alue sijaitsee Lysebotnista etelään ja yläpuolella. Syötä “Kjerag parking” Google mapsiin niin löydät P-alueelle. Pysäköinti maksaa 100 NKR/päivä. Kjerag P-paikalla on ravintola Kjerag Cafe & Restaurant Ørneredet. Jos aiot välttää P-paikan etsi “puskaparkki” muutaman kilometrin säteeltä joko ylämäkeen tai alamäkeen. Älä kuitenkaan pysäköi tien varteen. Silloin on vaarana että hinausauto korjaa menopelisi talteeen.

Kjegar parking pysäköintalue  ja serpentiinitie
Kjerag Cafe & Restaurant Ørneredet

Varaudu vuoristosäähän. Ei suositella vaellusta rajuilman aikana. Sää alhaalla Lysebotnissa voi myös olla erilainen kuin ylempänä vuorissa. Yleensä on kylmempää ja kovempi tuuli korkeammalla vuorissa. Varaa pari päivää aikaa kiivetä Kjeragille jos sattuu olemaan rajuilma.

Saavuin Kjerag P-alueelle myrskyisenä sunnuntai-iltapäivänä. Oli tarkoitus vaeltaa kivenlohkareelle seuraavana aamuna. Keltaliivinen mies oli kuitenkin vastassa ja ilmoitti että kaikki on kiinni rajuilman takia. Kjeragille pääsee vasta tiistaina.

Jos jatkat Kjerag P-paikalta alamäkeen 7 km kiemurtelevaa tietä pitkin pääset Lysebotn paikkaan. Matkan varrella on myös ilmainen P-alue ilman mukavuuksia pois lukien roskis ja penkki. P-alue sijaitsee komean vesiputouksen tuntumassa ja siinä voi uida. Pysäköin pakettiautoni tähän ja yövyin tässä. Tässä kohtaa puhelimessani ei ollut kenttää. Vuoristossa puhelin toimii vaihtelevasti.

Maanantaiaamuna myrskysi edelleen joten ajoin alas Lysebotniin. Lysebotnissa on karavaanareille camping ja Lysefjorden turisthytte mistä löytyy majoitus, infopiste ja ravintola. Kioskista voi ostaa kuivamuonaa ja säilykkeitä. Lähin ruokakauppa on Suleskardissa hyvällä tuurilla tunnin ajomatkan päässä tai alle tunnin lauttamatkan päässä Forsandissa. Ravintolan yläkerroksessa isossa olohuoneessa voi viettää aikaa ja surffata Wi-Fi:llä.

 Lysefjorden turisthytte Lysebotn
 Lysefjorden turisthytte yläkerran olohuone

Matkalla alas Lysebotniin on 1,1 km pitkä tunneli Lysetunnelen. Lähdin sadetta pakoon tunneliin missä tein pyörälenkin ylämäkeen. Myrskyn takia ei ollut paljon liikennettä tunnelissa.

Tiistaiaamuna näytti valoisammalta vaikka satoi välillä. Päätin lähteä luontoon vaikka mikä olisi!

Mainos Partioaitta

Kjeragbolten reitti

Kjerag pysäköintialue Kjeragbolten vaellus reitti kartta

Virallisesti mainostetaan että Kjeragbolten vaellus Kjerag P-alueelta kestää noin 5 tuntia. Reippailin kivelle ja takaisin 2,5 tunnissa. Otin muutamat juoksuaskeleet. Tähän en ole laskenut kuvaustauot. Jos on paljon väkeä kivellä kannattaa myös varautua siihen että joudut jonottamaan ennen kuin pääset ottamaan selfieitä kivellä.

Vaellus Kjeragbolten kivelle ja takaisin on noin 9 km pitkä. Reitillä tulee nousua noin 460 metriä. Reitti on ylä-ja alamäkeä. Sanoisin että reitti on jyrkkä kivikkoinen ja haastava. Joudut käyttämään käsiä. Reitillä on köysiä jyrkimmissä kohdissa mistä voi pitää kiinni. Pohja on kiveä ja kalliota. Ehdotan pehmeät kumipohjaiset kengät ilman isoa kuviota, joilla on hyvä pito kivellä jos olet “luonnollinen liikkuja”. Kengät kastuvat valuvasta vedestä ja mudasta. Patikoin heinäkuussa ja silloin reitillä oli parissa kohdassa vielä lunta.

Aloitin retkeni klo 8.00 sateisena aamuna ja sain vaeltaa yksin. Usvaisella matkalla satoi vettä ja räntää. Edellispäivän kova myrskytuuli oli kuitenkin laantunut. Reitti on merkitty kiviin punaisilla T-kirjaimilla, joten et välttämättä tarvitse karttaa. Ei ole vaara että eksyy, jos vain huomaa katsoa merkintöjä maisemien lomassa. Vilkaise kuitenkin karttaa ennen kuin lähdet ja ota kuva reitistä.

Sain viettää yksin laatuaikaa kiven kanssa kun olin ensimmäisenä paikalla, reippaan tahtini sekä sään takia.

Kjeragbolten on ihana! Kivelle meno voi olla pelottavaa. Ja kyllä! Kiveltä on mahdollista pudota. Kivi ei ole kauhean leveä. Nopealla Googlaamisella en kuitenkaan löytänyt että kukaan olisi koskaan pudonnut Kjeragilta. Joten älä ole ensimmäinen! Jos kiveltä putoaa, niin alas on muutama sata metriä Lysefjord vuonon rantaviivalle.

Kun olin tulossa takaisin päin kohtasin ihmisiä matkalla vaikka oli sateinen päivä. Voin kuvitella että aurinkoisena kesäpäivän P-alue on täynnä ja kivelle on pyhiinvaellus.

Kivikkoinen Kjerag vaellusreitti Kjeragbolten
Linnunpoikanen suojassa sateelta kiven alla

Mainos Discover Cars

Näkymä Kjeragbolten kivelle joka on  jumissa kahden kallion välissä ja lunta
Kjeragbolten kivi on  jumissa kahden kallion välissä
Kjeragbolten jono odotuskyltti kyltti
Näkymä Lysefjord vuonoon Kjeragbolten kalliolta

Mainos Lomarengas

Miten Kjeragbolten kivelle pääsee?

Autolla

Tulin autolla Oslon suunnasta. Vaikka tie 9 on näkemisen arvoinen ja hoin “wow!” monta kertaa matkan aikana, niin vasta kun käännyn ylös tunturiin kohti Lysebotn tulevat isot WOW -maisemat vastaan. Tie FV 986 ja FV 500 on hitain, pelottavin ja kapein päällystetty tie jonka olen ajanut. Google ehdotti että käytä 1,5 h 70 km matkalle. Keskinopeus on alle 40 km/h.

Hitaalla nopeudella yritin nauttia maisemista. Tunturimaisema on täynnä järviä ja kivimuodostelmia. Välillä näkyy lampaita tiellä. Vastaantuleva liikenne haittasi kuitenkin maisemien katselun. Tie on niin kapea että vastaantulevat autot pitää väistää ohituspaikoilla tai hyvin varovasti toivoen että ei putoa ojaan. Tuntui siltä kuin koko Norja oli lomamatkalla juuri tällä tiellä. Norjalaisilla on kesäloma kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin.

Jos haluaa pitää pienen jaloittelutauon suosittelen pysähtymään täällä ja kävellä polkua etelän suuntaan. Noin kilometrin päässä on Børsteinen Turhytte. Jos siitä jatkaa noin 500 metriä näkee hienon kiven mäen harjanteella.

Valkoinen Volkswagen pakettiauto vuoristotiellä Norjassa

Lautalla

Lysefjordilla kulkee kaksi lauttayhtiötä joista Kolumbus on halvempi. Toinen on isompi risteilyalus Flåm. Lautat ovat suositut joen varaa matkasi etukäteen. Varsinkin jos sinulla on auto. Pääset lautalla Lysebotniin Stavangerista asti.

Kävellen

Kovat äijät ja eräretkeilijät voivat vaeltaa vuoristo- ja vuonomaiseman läpi Kjeragbolten kivelle. On mahdollista vaeltaa koko Lysenfjorden ympäri. Lähin paikka mistä pääsee Kjegarboltenille on Flørli. Tämä on kuitenkin useamman päivän retki jos et ole ultrajuoksija. Flørliin pääsee vain lautalla tai kävellen. Flørlin polkujuoksu- ja vaellusmahdollisuuksista kerron lisää tässä artikkelissa.

Mainos Scandinavian Outdoor

Kjerag hyödylliset linkit

Muita kohteita Lysefjord vuonossa

Flørlitrappene: Maailman pisimmät puuportaat ja jyrkät vaellusreitit

Preikestolen: Norjan suosituin kallio

Muita kohteita Vestlandet

Trolltunga: Vaellus upealle kalliokielekkeelle!

Edelliset artikkelit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.