Pyöräsuunnistuksen MM-kisat Portugalissa 

Suomen joukkue. (Kuva: Ilkka Nurminen)

Heinäkuun viimeisenä viikkona Suomen pyöräsuunnistuksen maajoukkue lähti MM-mitalijahtiin Portugaliin. Mukana oli aikuisten joukkueen lisäksi nuorten 20-sarjalaiset sekä 17-sarjalaiset. Aurinko paahtoi ja suurimman osan päivästä oli yli 30 astetta lämmintä. Pääsarjat kilpailivat myös päivän kuumimpana aikana. Keliin oli hankalaa sopeutua kun kotona lämpötila on harvoin ylittänyt 20 asteen rajan.

Varjoa sai hakea kun mittari näytti reilusti yli 30 astetta.
Mallisuunnistuksissa ennen kisoja tutustuimme paikalliseen maastoon ja poljimme matkaväsymyksen pois.
Jutta maastontiedustelulla.
Neljä mitalia H20-sarjassa napsinut Sauli hakee vauhtia mallisuunnistuksessa.
Syvä kärrypolku johtaa mäen päälle.
Mäen päällä on kivat maisemat.
Alamäissä saattoi olla vaaralliset urat keskellä kovaksi kuivunutta savitietä.
Tästä ei kannata oikoa. Kaikki kasvit olivat aseistautuneet piikeillä ja piikkejä sai nyppiä renkaista, sääristä ja käsivarsista.

 

Kilpailut alkoivat nopealla sprintillä

Maanantaina oli ensimmäinen kilpailu. Sprintin rata oli yllättävän helppo ja korkeuseroja ei ollut käytännössä ollenkaan. Suunnistin hallitusti rutikuivassa ja kuumassa kelissä, vaikka tuntui kuin olisin hengittänyt hiekkapaperia. Yhden rastin ohitin liian kaukaa ja jouduin palaamaan takaisin kun “Ident Air” ei leimannut. Sen jälkeen varmistin, että olin tarpeeksi lähellä rasteja, etten menettäisi enemmän sekunteja. Olin seitsemäs hyvällä suunnisussuorituksella, joten en voi olla muuta kuin tyytyväinen.

(Kuva: MTBO Portugal 2016)
Sprintissä Iso-Britannian Emily voitti, hopealle taisteli Suomen Marika ja pronssille Henna.

 

 

 

Rankka keskimatka

Tiistaina oli harjoituspäivä ja keskiviikkona oli vuorossa keskimatkan kilpailu. Keli oli taas lämmin ja mäet lisäsivät kilpailun raakuutta. Reittivaihtoehtoja oli myös mistä valita ja oikoja, missä pelata uhkapeliä. Oma oikoni kannatti ja olin sillä rastivälillä nopein. Yhdelle rastille pummasin reilun minuutin, kun käännyin väärälle uralle. Muuten jatkoin hallittua menoa ja olin kymmenes.

(Kuva: Ursula Häusermann)
Pitkällä matkalla ja keskimatkalla oli korkeuskäyriä ja urarykelmiä.
Pyörien virittäminen menossa kuivalla “nurmikolla”. Pyörät matkustivat peräkärryssä ja pakettiautossa.

Keskimatkan jälkeen oli taas välipäivä. En halunnut nähdäkään pyörää, joten tein kevyen treenin hotellin ympäristössä. Hain energiaa parkourista ja joogasta. Hotellin allas oli myös ahkerassa käytössä, kunhan pyörät oli pesty, huollettu ja pakattuna ajoneuvoon. Meillä oli myös aikaa käydä pikaisesti sivilisaation parissa.

Siirtymisiin käytettiin vuokra-autoja ja suurin osa kilometreistä keräsimme niillä.
Välipäivänä kävimme turistikerroksella veneellä Aguédan kanavassa.
Kylien kujissa leijui sateenvarjoja.
Silkkipaperista oli näperrelty kukkia, jotka olivat aseteltu kaikkialle.

Ongelmia pitkällä matkalla

Perjantainan oli vuorossa pitkä matka. Putosin tuloksissa top 10:n ulkopuolelle kun sijoitukseni oli vaatimaton 21. Kilpailun alussa tein virheitä kun yritin ennakoida liikaa. Runsaasti reitinvalintoja sisältävällä radalla tein myös niitä huonoja päätöksiä. Pyöräni vaihteet reistailivat ja pienimmät vaihteet olivat poissa pelistä jyrkissä ylämäissä, missä olisin tarvinnut niitä. Paloautot, jotka olivat reitilläni metsäpalon takia, seikoittivat myös tilanteen. Loppurataa kohden virkosin, suunnistus rupesi sujumaan ja tuntui, että kroppa on sopeutunut lämpöön ja olisin nyt valmis ajamaan kovaa.

Viestin voitto Suomeen!

 

Lauantain viestissä pääsin vihdoinkin ajamaan Suomen ensimmäisessä joukkueessa, joka kuuluu kilpailun ennakkosuosikkeihin. Avausosuudella Ingrid oli pummannut radan alussa ja hän tuli vaihtoon kymmenentenä. Minulla oli toinen osuus ja oli hermoja raastavaa odottaa nuo kaksi minuuttia, mitkä Ingrid oli jäänyt kärjestä. Kun pääsin maastoon sain heti alussa ison porukan kiinni, kun he olivat tehneet virheen. En heistä välittänyt vaan kuljin omia reittejäni.
Suunnistin tarkasti ilman sen suurempaa häslinkiä ja jalat tuntuivat vahvoilta. Viesti oli mukavan sähäkkä ja minulla oli hauskaa puikkelehtiessäni urilla ja ohittaessani muita. Sain mittelöidä Venäjän ja Tsekin kanssa ja oli kiva huomata, että olin niskan päällä. Tulin vaihtoon juuri ennen Venäjää ja vasta silloin kuulin, että olin nostanut meidät kärkeen. Marika suunnisti ankkuriosuuden taitavasti ja varmisti meille maailmanmestaruuden!

(Images: Joaquim Margarido)
Viimeiset ratkaisut tehtiin puistoalueella. (Kuva: MTBO16 Portugal)
Kohti vaihtoaluetta Venäjän Olga kintereilläni. (Kuva: MTBO16 Portugal)
Voittajajoukkue maalissa! (Images: Joaquim Margarido)
Olen maailmanmestari! Jeee! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.